20/09/2021

Ένας πραγματικός Έλληνας έδωσε στέγη στην 90χρόνη που πέταξαν στο δρόμο!

Αντιμέτωποι με το βαρύ τίμημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της οικονομικής εξαθλίωσης που φέρνει η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες πολίτες.

Από την  Κέλλυ Φαναριώτη

«δημοκρατία»

Υστερα από μια δεκαετία ανέχειας και φτωχοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, ο ιός έρχεται τώρα να «χτυπήσει» τους πιο ευάλωτους, στερώντας τους τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και τα βασικά τους έξοδα.

Οπως αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, η περίπτωση μιας 90χρονης που υπέστη έξωση πριν από λίγες ημέρες για οφειλόμενα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ είναι μία από τις πολλές που καταφθάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα γραφεία της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου στεγάζεται το υπνωτήριο αστέγων.

Τελικά χθες το απόγευμα η ιστορία της 90χρονης γυναίκας είχε αίσιο τέλος, καθώς ένας κάτοικος του Αγίου Δημητρίου πρόσφερε αφιλοκερδώς στην ηλικιωμένη γυναίκα μια μονοκατοικία για να μείνει με τον εγγονό της και το αγαπημένο της σκυλάκι. Την ανακαίνιση του σπιτιού και τους λογαριασμούς θα αναλάβουν οι Γιατροί του Κόσμου, αξιοποιώντας τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από πολίτες που έσπευσαν να διαθέσουν τον οβολό τους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της γιαγιάς.

Υπάρχουν πολλοί

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, «υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ηλικιωμένων -κυρίως- ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πλέον, δεν υπάρχουν δημόσια γηροκομεία όπως παλιά και οι οίκοι ευγηρίας ζητούν ποσά τα οποία, όσο μικρά και να είναι, είναι σίγουρα αναντίστοιχα με μια μικρή σύνταξη που μπορεί να παίρνει κάποιος. Η 90χρονη είχε μια στοιχειώδη σύνταξη, υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να την πάρουν, είτε διότι χρωστούν στα Ταμεία είτε διότι δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα και βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος της κοινωνίας και επαφίενται στη βοήθεια των γειτόνων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων είναι πως πρόκειται για ανθρώπους που έμειναν ολομόναχοι στον κόσμο ή έχουν ξεκόψει από τα παιδιά τους.
Οπως τονίζει ο κ. Κανάκης, πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε κοινωνίες οι οποίες γυρίζουν την πλάτη στον γηραιότερο πληθυσμό. Θυμίζω ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης μίλησαν για ευθανασία ή για περιορισμό των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Ας θυμηθούμε τι έγινε πέρυσι με τη γιαγιά που τη συνέλαβαν επειδή πουλούσε τερλίκια στη λαϊκή. Ολοι αντιδράσαμε στο ότι συνελήφθη, αλλά κανένας δεν αναρωτήθηκε τι κάνει μια τόσο μεγάλη γυναίκα στη λαϊκή».

«Την έδιωξαν βίαια»

Οταν το βράδυ του Σαββάτου ενημερώθηκε για την περίπτωση της 90χρονης γυναίκας που εκδιώχθηκε με τόσο βίαιο τρόπο από το διαμέρισμα που νοίκιαζε επί δέκα χρόνια, έσπευσε στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου για να τη συναντήσει.
«Οπως μου είπε η γιαγιά, την έβγαλαν έξω από το σπίτι με τη ρόμπα και τις παντόφλες της! Δεν της επέτρεψαν να πάρει μαζί της ούτε κάποια βασικά πράγματα και δεν την άφησαν να διανυκτερεύσει ούτε στην είσοδο της πολυκατοικίας, ώστε να είναι προστατευμένη. Κοιμήθηκε για δύο βράδια στον δρόμο, μαζί με το μικρόσωμο σκυλί της και τον 25χρονο εγγονό της» αποκαλύπτει ο κ. Κανάκης.

Η μηνιαία σύνταξη της ηλικιωμένης έφτανε μετά βίας στο εξευτελιστικό ποσό των 290 ευρώ και τα έβγαζαν πέρα με τα μεροκάματα που έκανε ο εγγονός της κατά καιρούς. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο 25χρονος δεν έβρισκε εύκολα δουλειά, με αποτέλεσμα τα χρήματα της σύνταξης να μην αρκούν για την εξόφληση του ενοικίου.

«Ηταν μια νοικοκυρά που βρέθηκε ξαφνικά να κοιμάται στο παγκάκι. Νιώθει θλίψη και ντροπή. Ας βάλουμε όλοι τον εαυτό μας στη θέση αυτής της γυναίκας. Φανταστείτε τα πράγματα να μην πάνε, τελικά, όπως τα είχαμε προβλέψει και να κληθούμε να διανυκτερεύσουμε στην πλατεία της γειτονιάς μας. Οταν ακούμε ότι ένας άνθρωπος 90 ετών, που τουλάχιστον θα έπρεπε να ζει με ηρεμία, κοιμάται στο παγκάκι, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά ως κοινωνία».

Η 90χρονη φιλοξενείται πλέον μαζί με τον εγγονό της στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου και το μικρόσωμο τετράποδο, που αποτελούσε την αγαπημένη συντροφιά της γιαγιάς, παραδόθηκε σε καταφύγιο για αδέσποτα ζώα. Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, το ενδιαφέρον ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο και σύντομα θα βρεθεί μια στέγη γι’ αυτούς τους δύο ανθρώπους.

«Θέλουμε να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια που στερήθηκε με τόση βιαιότητα στα 90 της χρόνια και να της δείξουμε πως οι κοινωνίες δεν είναι μόνο σκληρές, αλλά υπάρχει και ανθρωπιά εκεί έξω. Κι αυτό είναι κάτι που λαμβάνω από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε γνωστοποιήθηκε το περιστατικό».

Θα αυξηθούν οι άστεγοι τον χειμώνα
Αυτήν την περίοδο στο υπνωτήριο αστέγων φιλοξενούνται περίπου 50 άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Οπως εκτιμά ο κ. Κανάκης, οι ερχόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας.

«Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που χρωστούν πολλά ενοίκια, πρόκειται για ανθρώπους του μεροκάματου, που άλλαξε τελείως η ζωή τους μετά την πανδημία. Πολλοί ζουν σε επαπειλούμενη στέγη, με το άγχος της έξωσης. Οσοι έχασαν τη δουλειά τους και τα έβγαζαν, ούτως ή άλλως, πέρα με δυσκολία, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις το προσεχές διάστημα. Ηδη κάποιες οικογένειες στην Αττική ζουν χωρίς ρεύμα και νερό» αναφέρει και καταλήγει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.
«Είμαστε γιατροί, Γιατροί του Κόσμου, όλου του κόσμου. Αυτό αρκεί» λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ