Η επιστημονική υπηρεσία για τα συμβόλαια υγείας αδειάζει τον Γεωργιάδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρότατες ενστάσεις για τη διαφάνεια του άρθρου 268 του Πτωχευτικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο για μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας διατυπώνει στην έκθεσή της η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαψεύδοντας τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου από το ieidiseis.gr

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής θέτει ζήτημα «καταχρηστικότητας» αλλά και «αδιαφάνειας» της επίμαχης διάταξης η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείας να αναπροσαρμόζουν μονομερώς παλαιά συμβόλαια και μάλιστα με «ασαφή» και μη δεσμευτικά κριτήρια. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η διάταξη που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης «δημιουργεί αβεβαιότητα στον καταναλωτή».

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 268 δεν συνάδουν ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ούτε και με την νομολογία που αναφέρει ότι η δυνατότητα των καταναλωτών να καταγγείλουν τα συμβόλαια (μετά τις μονομερείς αναπροσαρμογές) δεν αίρουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα των σχετικών όρων. Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί ότι η μοναδική επιλογή της καταγγελίας της σύμβασης που δίνεται στους καταναλωτές «είναι πιθανόν να συνεπάγεται σοβαρή περιουσιακή ζημία για τους ασφαλισμένους».

Πρωτοφανής διαδικασία για την «ενημέρωση» των ασφαλισμένων

Οι συντάκτες της έκθεσης στηλιτεύουν, όμως, και το γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη δημόσια διοίκηση το επίμαχο άρθρο θεσπίζει ως τεκμήριο ενημέρωσης για τις μονομερείς αλλαγές στα συμβόλαια την απλή αποστολή e-mail από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρείας. Όμως σύμφωνα με το νόμο περί Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΝΔ το σύστημα γνωστοποίησης του αποστολέα πρέπει να βασίζεται στην εξακρίβωση του χρόνου παραλαβής και πρόσβασης στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Οι αναφορές της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής έρχονται σε ευθεία με τον ισχυρισμό του υπουργού Ανάπτυξης ότι το επίμαχο άρθρο δεν επιφέρει καμία αλλαγή ως προς τη δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να προβαίνουν σε μονομερείς αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα συμβόλαια υγείας. «Δεν κάνουμε κανένα δώρο, δεν παραχωρούμε μονομερές δικαίωμα αύξησης, η διάταξη αφορά μόνο στα συμβόλαια στα οποία οι ασφαλιστικές έχουν ήδη αυτό το δικαίωμα» είχε υποστηρίξει στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατήγγειλε την επίμαχη διάταξη ως «σκανδαλώδη» και ζήτησε την απόσυρσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ