Δικαστήριο έκρινε ανήλικο ως ένοχο για γκράφιτι χωρίς να έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω!!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεξήχθη χθες Τετάρτη 21 Οκτωβρίου από το Μονομελές Δικαστήριο ΑνηλίκωνΧανίων η Δίκη για τη Δικογραφία Γ19-3 που αφορούσε τη δράση ενός ανήλικου τότε σχεδιαστή γκράφιτι των Χανίων με την κωδική ονομασία AKON της Χανιώτικης ομάδας γκράφιτι NFC. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και του επέβαλε την ποινή της επίπληξης καθώς και την υποχρέωση να επισκεφθεί εντός εξαμήνου την Επιμελήτρια Ανηλίκων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η γκράφιτι υπογραφή (tag-ιά) του AKON της NFCυπάρχει στον πέτρινο τοίχο του κτηρίου της Δεξαμενής Αη Γιάννη που είναι ένα ιστορικό διατηρητέο κτήριο της πόλης των Χανίων, το Εθνικό Στάδιο, τα δημοτικάπάρκα «Κήπος» και «Α. Γεωργιάδη», το κτήριο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, το κτήριο του «Ρώσικου Στρατώνα», τα σχολικά συγκροτήματα της Αμπεριάς, του Κουμπέ, της Νέας Χώρας και της οδού Κοραή και επίσης σε εξοπλισμό κοινής ωφέλειας όπως ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, κολώνες, πινακίδες, κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ότι το Δικαστήριο απεδέχθη ανεπιφύλακτα όλα τα κατατεθειμένα αποδεικτικά στοιχεία ταυτοποίησης του συγκεκριμένου γκραφιτά ως τον AKON της NFC, γεγονός που ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» εις βάρος του για όλη συνολικά την αναφερόμενη δράση του με γκράφιτι, αφού πλέον υπάρχει δυνατότητα για υποβολή Μηνύσεων και Αγωγών Αποζημίωσης από τους αρμόδιους διαχείρισης δημόσιων και δημοτικών κτηρίων αλλά και από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτηρίων της πόλης των Χανίων τα οποία ο AKON της NFC έχει βανδαλίσει με γκράφιτι από το έτος 2017 έως σήμερα.

Τα γκράφιτι αυτά σχεδιάστηκαν χωρίς να γίνει σύλληψη επ’ αυτοφώρω την ώρα της σχεδίασής τους. Η ταυτοποίηση του δράστη αυτών έγινε και πάλι δυνατή μέσω της εφαρμογής του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» για τα Χανιά, που καθιστά μη απαραίτητη τη σύλληψη των γκραφιτάδων επί το έργον. Η εφαρμογή του καθιστά τα Χανιά την πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδος όπου το γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα έτη και είναι πλέον υπό αυστηρή επιτήρηση. Το «Μοντέλο» αυτό είναι κατατεθειμένο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων (Δικογραφία) και περιλαμβάνει τις απαραίτητες εξειδικευμένες μεθόδουςαπόκτησης και επεξεργασίας πληροφοριών, βάσει των οποίων έχει σχηματιστεί πλήρης λίστα με τα κωδικά ονόματα των ομάδων του γκράφιτι στα Χανιά μαζί με τα κωδικά ονόματα των μελών τους σχεδιαστών γκράφιτι, τα ονοματεπώνυμα αυτών και άλλα στοιχεία, λίστα η οποία επικαιροποιείται διαρκώς.

Ας ελπίσουμε πως το απόλυτα επιτυχημένο στην εφαρμογή του πρότυπο «Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» θα υιοθετηθεί από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να γίνει ευρεία εφαρμογή του προς τερματισμό του προβλήματος των φθορών από γκράφιτι σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

Σχόλιο Ολυμπία: Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς ενέχει μεγάλους κινδύνους. Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιου είδους καταστολής είναι ισχυρό όπλο στα χέρια μιας πολιτικής εξουσίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο. Φανταστείτε για παράδειγμα μία παρόμοια μέθοδο Άννα χωρικά με ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο. Δηλαδή να τακτοποιούνται σχόλια βάση ενός συγκεκριμένου τύπου γραφής για να φιμωθούν «ενοχλητικές φωνές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ