Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σε πεδίο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εναλλακτικής μετακίνησηςμετατρέπεται για ένα 24ωρο η οδός Αθηνάς.
Από τις 20:00 το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου έως τις 23:00 την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, η περιοχή θα επηρεαστεί από εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωση «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο».
Η δράση του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με μουσική, κινηματογράφο, αθλητισμό, ποδήλατο και δωρεάν δραστηριότητες.
Για 27 ώρες αλλάζει η εικόνα στο κέντρο
Από το βράδυ του Σαββάτου η οδός Αθηνάς αποδεσμεύεται από την κυκλοφορία οχημάτων στο τμήμα που έχει οριστεί για τη διοργάνωση, με τους γύρω δρόμους να ακολουθούν ειδικές ρυθμίσεις.
Στόχος της δράσης είναι να δοθεί χώρος σε πεζούς, ποδηλάτες και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Ποδηλατική διαδρομή με αφετηρία την Κοτζιά
Την Κυριακή το πρωί η Πλατεία Κοτζιά θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης και τερματισμού ποδηλατικής δράσης του Δήμου Αθηναίων και της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ κοινότητας.
Η προσέλευση έχει οριστεί για τις 10:00 και η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Οι συμμετέχοντες θα κινηθούν σε μια εύκολη διαδρομή, με σκοπό να γνωρίσουν διαφορετικά σημεία της πόλης και να παρουσιαστεί στην πράξη το προτεινόμενο Τοπικό Ποδηλατικό Δίκτυο.
Η δράση είναι ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες. Για τους ανηλίκους είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα.
Οι υπόλοιπες δράσεις κινητικότητας
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαδραστική αφήγηση στον Εθνικό Κήποτο Σάββατο στις 11:00, με ιστορίες που συνδέονται με την ελληνική παράδοση, την ιστορία και τη μυθολογία.
Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί τη δράση «Ποδήλατο για όλες τις γενιές», ενώ την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου και συνοδούς.
Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία
Τα μέτρα της Τροχαίας τίθενται σε εφαρμογή από τις 20:00 του Σαββάτου και προβλέπουν διακοπή κυκλοφορίας, αλλά και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης.
Συγκεκριμένα:
Οδός Αθηνάς: Κλειστό το τμήμα από Ευριπίδου έως Ερμού, και στα δύο ρεύματα. Οι ρυθμίσεις επεκτείνονται και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλη.
Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναίδος, Αγίας Ειρήνης: Τα μέτρα ισχύουν σε όλο το μήκος των συγκεκριμένων οδών.
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων: Κλειστό το τμήμα μεταξύ Σαρρή και Ερμού, και στα δύο ρεύματα, μαζί με τις καθέτους έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Ερμού: Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα μεταξύ Αγίων Ασωμάτων και Αθηνάς, και στα δύο ρεύματα, καθώς και στις καθέτους έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Πώς αλλάζουν τα δρομολόγια των λεωφορείων
Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις επηρεάζουν προσωρινά τις γραμμές 227, 025, 026 και 035.
227 – Άγιος Αρτέμιος / Πετράλωνα
Προς Άγιο Αρτέμιο, το λεωφορείο θα κινείται μέσω Πειραιώς και πλατείας Ομονοίας πριν επανέλθει στην κανονική διαδρομή.
Προς Πετράλωνα, από Σωκράτους θα στρίβει δεξιά στην Πειραιώς και θα συνεχίζει κανονικά.
025 και 026 – Ιπποκράτους
Στην κατεύθυνση από Ιπποκράτους, τα λεωφορεία θα ακολουθούν τη διαδρομή Ομήρου – Πανεπιστημίου – πλατεία Ομονοίας – Σωκράτους – Πειραιώς – Μυλλέρου και στη συνέχεια την κανονική πορεία.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, η διαδρομή θα περνά από Θερμοπυλών – Πειραιώς – πλατεία Ομονοίας – Σταδίου, πριν επανέλθει στο κανονικό δίκτυο.
035 – Ταύρος / Κυψέλη
Προς Ταύρο, η προσωρινή διαδρομή προβλέπει κίνηση από Σωκράτους προς Πειραιώς.
Προς Κυψέλη, το λεωφορείο θα συνεχίζει μέσω Πειραιώς και πλατείας Ομονοίας, ακολουθώντας στη συνέχεια την κανονική πορεία.
Οι στάσεις στα τροποποιημένα τμήματα θα πραγματοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες στάσεις άλλων λεωφορειακών γραμμών.
Μετρό όλο το 24ωρο
Οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, προσφέροντας μια εναλλακτική επιλογή μετακίνησης προς και από το κέντρο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 23:00 της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η διάρκεια εφαρμογής τους μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τις οδηγίες της Τροχαίας.
Για τον λόγο αυτό, όσοι πρόκειται να κινηθούν με αυτοκίνητο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις προσωρινές απαγορεύσεις και τις αλλαγές στις διαδρομές των λεωφορείων.
*Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://cityfestival.thisisathens.org/