Το καθεστώς Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επιθετικό για να επιβιώσει .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Μιχαλη Ψύλου

Aκραία ψυχροπολεμικό και επιθετικό πλέον το κλίμα στην Τουρκία, υπονομεύει οποιαδήποτε σκέψη για διάλογο. Οχι ότι πριν ήταν καλύτερο, αλλά τις τελευταίες ημέρες ,μετά και την σαφή άρνηση των εταίρων μας στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ να βάλουν το παραμικρό φρένο στην Αγκυρα, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ο κατάπλους του Oruc Reis στο Καστελόριζο, προκαλώντας και παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, είναι απλώς η αντανάκλαση του ψυχροπολεμικού παροξυσμού που κυριαρχεί στην  Αγκυρα .

Το τελευταίο 24ωρο μόνο  η Τουρκία παρέτεινε προκλητικά με νεα NAVTEX τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis στο Καστελοριζο ως την παραμονή της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου . Δημοσιευσε αλλες τρεις νέες NAVTEX στο Αιγαίο Πέλαγος, επειδή η Ελλάδα δήθεν παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης στρατιωτικοποιώντας τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος και Αγιος Ευστράτιος, οπως απείλησε   η Yeni Akit χρησιμοποιώντας φυσικά τις τουρκικές ονομασίες των ελληνικων νησιών! “Η Ελλάδα παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης έχει χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά αυτά» ισχυρίζεται προκλητικά η Yeni Mesaj.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,ο σκληροπυρηνικός ,ακροδεξιός εταίρος του προέδρου Ερντογάν καλεί τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να κηρύξουν τον πόλεμο στην Αρμενία! «Η σιωπή δεν ταιριάζει στους Τούρκους» κραυγάζει ο Μπαχτσελί ,αποκαλώντας «Τούρκους» τους πολίτες του Ουζμπεκιστάν, της Κιργιζίας , του Τουρκμενιστάν ,του Καζακστάν και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι «δεν θα αποφύγουμε από οποιαδήποτε ευθύνη που μας επιβάλλει η γεωγραφία στην οποία βρισκόμαστε και θα κόψουμε κάθε χέρι που απλώνεται στο κράτος μας, στη χώρα μας, στη σημαία μας».
Στη σειρά των προκλήσεων δηλώνει φυσικά παρών και ο Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος νέος κατοχικός ηγέτης. Ο Τατάρ επισκέφθηκε αμέσως την Τουρκία δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην Yeni Safak «υπερήφανος που γκρέμισε ένα κάστρο στην Κύπρο» .Πολιτικό υποχείριο του Ερντογάν ο Τατάρ απαντά μάλιστα σε όσους τον αποκαλούν «Τούρκο» και όχι Τουρκοκύπριο: «Η απάντησή μου είναι ότι “είμαι περήφανος που είμαι άνθρωπος της Τουρκίας. Είμαι Τούρκος, γιος Τούρκου. Φθάσαμε εδώ σήμερα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτό θα συνεχιστεί και μετά από αυτό .Είμαστε μέρος του μεγάλου τουρκικού έθνους. Το μεγαλύτερο όνειρό μου και επιθυμία μου είναι να ενεργήσω σύμφωνα με την αρετή ότι ανήκω σε αυτό το μεγάλο έθνος» είπε ο Τατάρ προς άρση κάθε …παρεξήγησης και διαλύοντας τις αυταπάτες όσων πιστεύουν ακόμη ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ!

Το ακραίο ψυχροπολεμικό κλίμα φροντίζει να πυροδοτεί ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όπως γράφει η τουρκική Yeni Mesaj ,o Ακάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τους επικεφαλής των τριών όπλων και τους διοικητές των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, το Αφγανιστάν και την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο «για να στείλει σαφή μηνύματα στην Αθήνα και τους υποστηρικτές της στη Δύση».

Ποιο ήταν το μήνυμα του Ακάρ; «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι …πολυάσχολες αυτή την περίοδο. Εκπληρώνουν τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί με μεγάλη επιτυχία. Σας συγχαίρω όλους γι ‘αυτό. Ελπίζω, από τώρα και στο εξής, να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί με τη ίδια σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο .Αλλά και για την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας .Δεν τους έχουμε εγκαταλείψει μέχρι τώρα και δεν θα τους αφήσουμε από τώρα και στο εξής » .Ο Ακάρ επανέλαβε την καραμέλα του διαλόγου, της επίκλησης του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, καλώντας την Αθήνα- με το Oruc Reis στο Καστελόριζο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα- «να πραγματοποιηθεί η τέταρτη διερευνητική συνάντηση στην Άγκυρα. Ας μιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα» είπε ο Ακάρ προσθέτοντας βέβαια πώς «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα ή εξαναγκασμό και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις». Όχι φυσικά γιατί ασκούνται οποιεσδήποτε διεθνείς πιέσεις στην Τουρκία , πέρα από εκκλήσεις για σύνεση και λογική, αλλά η Αγκυρα φροντίζει με απειλές να μην υπάρξει το παραμικρό εναντίον της .

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ για παράδειγμα, έσπευσε άλλωστε να νίψει τα χείρας της αναφορικά με τον προκλητικό χάρτη που παρουσίασε η Τουρκία «καταλαμβάνοντας» το μισό Αιγαίο .Οπως γράφει η γερμανική DW “το Βερολίνο είναι ουδέτερο για τον νέο τουρκικό χάρτη».Και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι «μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων». Ποιον …δουλεύουν άραγε; Οταν ακόμη και η γερμανική Handelsblatt το ομολογεί : « Μόλις Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των Οικονομικών τους ζωνών , ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ξαναέστειλε τα ερευνητικά πλοία και τις φρεγάτες να οργώνουν θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο»
Δυστυχώς το Βερολίνο έχει επιλέξει στρατόπεδο και τα χαρτιά θα είναι σημαδεμένα όποτε και αν ξεκινήσει ελληνοτουρκικός διάλογος. Πολλοί στη Δύση επιμένουν να κάμουν πως δεν καταλαβαίνουν – λόγω ιδίων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων φυσικά- ότι « οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό και οι αυτοκρατορικές επιθυμίες του Ερντογάν είναι απλά απαραίτητες για τη διατήρηση της εξουσίας του Τούρκου Προέδρου» όπως λέει ο δρ. Χαμίτ Μποτσαρσλάν, καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (EHESS) .Ο Τούρκος καθηγητής αγωνίζεται να βάλει μυαλό σε πολλούς Δυτικούς ,τονίζοντας ότι « το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να γίνεται όλο και πιο ακραίο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει πως έχει έλθει η στιγμή της ιστορικής εκδίκησης για το παρελθόν και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πολεμήσει ενάντια σε όλες τις ξένες δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας».

Το ευτύχημα είναι ότι εμφανίζονται πλέον στην Τουρκία φωνές που παίρνουν αποστάσεις τα σχέδια του Ερντογάν . Ο αρθρογράφος της Cumhurriyet ,Ντενίζ Γιλντιρίμ γράφει ότι «το κυβερνών μπλοκ στη χώρα μας διαμορφώνει μια ιδεολογική και πολιτική ατζέντα με εθνικιστικό τόνο εδώ και πολύ καιρό… Στην πραγματικότητα, το κυβερνών μπλοκ, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη γεωπολιτική αντιπαλότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, το βόρειο τμήμα της Συρίας, την Κύπρο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταβάλει μια προσπάθεια να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν μπορούν να στηρίξουν στην εγχώρια πολιτική…Το κυβερνών μπλοκ ,πρώτα απ’ όλα, προσπαθεί να συγκαλύψει την οικονομική εικόνα μέσα, την ανεργία και τη φτώχεια, να κρύψει την ανικανότητα της νέας τάξης, όπου λίγοι ζουν πλουσιοπάροχα και πλειοψηφία μέσα στη φτώχεια…Προωθεί ένα …εμβόλιο ελπίδας ότι η οικονομική επιδείνωση θα ξεπεραστεί από τα πλεονεκτήματα που θα επιτευχθούν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τους νέους πόρους που θα αποκτηθούν» γράφει ο ο Ντενίζ Γιλντιρίμ και προσθέτει: «Οσο κυβερνά αυτή η διεφθαρμένη τάξη, οι απλοί άνθρωποι δεν θα δουν ξανά τη μερίδα του λέοντος». Και ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνα προκλητικός οσο βλέπει την Ευρώπη να ακολουθεί πολιτική κατευνασμού και τη συνεχιζόμενη μείωση των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ