«Το κράτος είμαι εγώ» και χρειάζομαι 140 άτομα παραπάνω από το επιτελείο του Τράμπ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Σίγουρα ο εκάστοτε «πλανητάρχης», κυρίως λόγω του εύρους των θεμάτων τόσο εντός όσο και εκτός Αμερικής και του ρόλου των ΗΠΑ, απαιτείται να έχει ένα σωστά οργανωμένο και άρτια στελεχωμένο επιτελικό γραφείο.

Στην περίπτωση λοιπόν του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ το επιτελείο του ανέρχεται σε 300 άτομα. Αντίστοιχα η Προεδρία της Κυβέρνησης (ΠτΚ) εδώ στην Ελλάδα, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη αγγίζει τα 440 άτομα!

κουληςτραμπ

Μόλις 140 περισσότερα από το επιτελείο του πλανητάρχη!

Αρχή άνδρα δείκνυσι…

Η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα έλεγε ο Βίας ο Πριηνεύς (ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ποιητής, από την Πριήνη της Ιωνίας)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση των Αρίστων, μας έδειξε ξεκάθαρα το πως θέλει να κυβερνήσει. Αποκάλυψε τις προθέσεις αλλά και τον χαρακτήρα του.

Δημιούργησε ένα τερατώδες και τεράστιο επιτελικό όργανο. Δημιούργησε μια άλλη παρακυβέρνηση, μια στρατιά συμβούλων που έχουν υποκαταστήσειτους υπουργούς.

Όλα αυτά πέρα από το ότι είναι λυπηρά, μου θυμίζουν τον Λουδοβίκο τον 14ο, που βασίλευσε στη Γαλλία από το 1654 μέχρι  το 1715. Ο Λουδοβίκος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «βασιλιάς ήλιος».

Όμως όλοι θυμούνται την περίφημη φράση του «το Κράτος, είμαι εγώ» (L’État, c’est moi), που έδειχνε την αυταρχική αντίληψη και πολιτική του απέναντι στο Κράτος αλλά  και το λαό. Περιόρισε τη δύναμη του κοινοβουλίου και των θεσμών θεωρώντας τον εαυτό του Θεό και κέντρο του κόσμου.

Προκύπτουν τελικά αμείλικτα ερωτήματα που δεν είναι θέμα απλά της κυβέρνησης, είναι ένα μείζον θέμα που αφορά όλους μας και τις τύχες μας.

Οι υπουργοί οι άμοιροι όπου σταθούν και όπου βρεθούν στα κανάλια αρχίζουν αυτό το μονότονο λιβάνισμα. Σε κάθε πρόταση ο κάθε υπουργός, βουλευτής η αξιωματούχος θα μνημονεύσει πάντα μα πάντα στο τέλος την φράση κλισέ, όπως είπε, όπως τόνισε, όπως δήλωσε ο κ. Πρωθυπουργός.

Δεν τους εμπιστεύεται τελικά ο κ. Μητσοτάκης;

Ή μήπως τελικά έχει δική του προσωπική και κρυφή ατζέντα;

Μήπως τους υπουργούς τους έχει τύποις και για διακοσμητικούς σκοπούς;

Που πήγαν όλοι οι Άριστοι;

Μάλλον υπηρετούν τον έναν και μοναδικό Άριστο, τον «βασιλιά ήλιο» που έκανε πράξη την ρήση του Λουδοβίκου.

«Το κράτος είμαι εγώ» και χρειάζομαι 140 άτομα παραπάνω από το επιτελείο του Τράμπ.

* Ταξίαρχος εν Αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ