17/06/2021

Ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ η ζημιά στο ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

ΟΡΙΣΤΙΚΆ εκτός μάχης τέθηκε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, που εμβολίστηκε από το πλοίο «Maersk Launceston», καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή του, το κόστος της οποίας ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ!

Η απώλειά του αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη και η αντικατάστασή του εκτιμάται πως θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς πρόκειται για πολεμικό πλοίο με ειδικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ακόμη κι αν το κράτος παραγγείλει σήμερα ένα ανάλογο πλοίο, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την ένταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό!

Εκτός κι αν προκύψει κάποια ευκαιρία σε μεταχειρισμένο πλοίο, το οποίο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα μπορέσει να ενταχθεί στην υπηρεσία του στόλου. Στο μεταξύ, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διενέργεια αλκοτέστ στους υπευθύνους και των δύο πλοίων, προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο η σύγκρουση να οφείλεται σε μέθη.

Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν αρνητικά, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Πολωνού πλοιάρχου του «Maersk Launceston». Ο πλοίαρχος, ο οποίος ζήτησε και
έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου, κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης. Προσωρινά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού φέρεται ότι κατέθεσε πως επιχείρησε τρεις φορές να ενημερώσει το εμπορικό πλοίο με το οποίο βρισκόταν σε παράλληλη πορεία, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Πληροφορίες θα δώσουν το «μαύρο κουτί» του εμπορικού πλοίου, αλλά και τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος, όπου σίγουρα έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις και οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ