Η τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένου ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι απασχολημένοι με τον αγώνα της πανδημίας COVID-19, η Τουρκία βιάζεται να επεκτείνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Νότιο Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
Ούτε η αγανάκτηση των γειτονικών χωρών, ούτε οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν σταμάτησαν όχι μόνο τις αγορές ρωσικών όπλων από την Τουρκία, αλλά και την υπερβολική επιθετική δραστηριότητα της Άγκυρας.

Το σλόγκαν«Mavi vatan» ή «Γαλάζια Πατρίδα» που συμβολίζει τις τουρκικές στρατιωτικές φιλοδοξίες που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, φιγουράρει παντού στα τουρκικά ΜΜΕ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο έθεσε θέμα σχετικά με την παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι Ιρακινοί φοβούνται έναν «διάδρομο ειρήνης» που ιδρύθηκε από τους Τούρκους, παρόμοια με την ενδιάμεση ζώνη της Βόρειας Συρίας. Ταυτόχρονα, η συνεχής κυκλοφορία των Σύριων μισθοφόρων στην περιοχή του Idlib πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Τουρκικών στρατευμάτων. Αν και η Τουρκία μεταφέρει μέρος αυτών στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας. Επιπλέον, η Άγκυρα συμμετέχει ενεργά στην εκρηκτική σύγκρουση των Αρμένιων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια κάθε επιδείνωσης των σχέσεων, η Τουρκία συνεχώς παίρνει την πλευρά του Μπακού. Αυτή τη φορά το τουρκικό κοινοβούλιο κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει κατά των «παράνομων πράξεων» της Αρμενίας και υπενθύμισε την αρχή «ένα έθνος, δύο κράτη». Οι Τούρκοι επέστησαν επίσης την προσοχή σε δύο αγωγούς πετρελαίου και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα διέρχεται από την περιοχή Tovuz προς την Τουρκία.

Αναφέρθηκε ότι το Ερεβάν προσπαθεί να κόψει δύο στρατηγικές γραμμές ταυτόχρονα. Αφού εξέφρασε ένα βολικό casus belli, η Άγκυρα άρχισε να μεταφέρει καλά εκπαιδευμένους μισθοφόρους, με σημαντικές εμπειρίες στις στρατιωτικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λένε. Η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στη διαμάχη του Αζερμπαϊτζάν με τους Αρμενίους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η τρέχουσα έντονη παρέμβαση της Άγκυρας στη σύγκρουση, ενδεχομένως θα δώσει πόντους στη δημοτικότητα του Ερντογάν, εν όψει των μελλοντικών προεδρικών εκλογών 2023.

Η Τουρκία έχει συγκεκριμένα επεκτατικά σχέδια και πολτική για όλα αυτά. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, θεωρούνται καταστροφικές από συνεχείς εμπορικούς πολέμους τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα έχει την ευκαιρία να υποκαταστήσει την Κίνα ως αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και ως βιομηχανική πλατφόρμα για τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα ο Νότιος Καύκασος ​​ήταν η μόνη κατεύθυνση που η Τουρκία δεν διεξήγαγε πόλεμο τον περασμένο αιώνα. Τώρα φαίνεται πως η τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ