Νέα πρόκληση από τις ΗΠΑ: Κάνουν ασκήσεις με Τουρκία και Πακιστάν στην Μεσόγειο και μιλούν για «δυνητική κυριαρχία» της Ελλάδος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται οι «σύμμαχοί» μας συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με την Τουρκία και το Πακιστάν στην Ανατολική Μεσόγειο!

O Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ταυτόχρονα έστειλε επιστολή στον Νίκο Δένδια εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές θέσεις και αποδοκιμάζοντας τις τουρκικές χρησιμοποιώντας έναν όρο που εσχάτως μπήκε στην στην πολιτική ζωή του τόπου… «Δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα», λέει η κυβέρνηση, «δυνητική δικαιοδοσία» είπε ο Αμερικανός!!

Ο Πομπέο τονίζει στην επιστολή του ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή. Το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι άριστο». Λίγες ημέρες πριν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε στείλει επιστολή στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία».

Προσθέτει επίσης ότι «αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται (ως τις 10 Νοεμβρίου) η ανθυποβρυχιακή άσκηση MAVI BALINA-2020 στην Ανατολική  Μεσόγειο, με την συμμετοχή πλοίων της SNMG-2 του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Πακιστάν της Βουλγαρίας, της Ισπανία, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Το σύνολο σχεδόν του φιλοτουρκικού τόξου δηλαδή!

Το Τουρκικό Ναυτικό συμμετέχει με 3 Υ/Β, 2 Φ/Γ, 2 Κ/Β, 1 ΠΠ, 2 ΑΦΝΕ, 6 ανθυποβρυχιακά Ε/Π και η Τουρκική Αεροπορία με 4 Α/Φ F16.

Η άσκηση Mavi Balina-2020 αποτελείται από 4 φάσεις, τη συγκέντρωση δυνάμεων στο ναύσταθμο του Aksaz και το Dalaman (στα παράλια της επαρχίας Μούγλα σχεδόν απέναντι από τη Ρόδο), τη θαλάσσια εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αξιολόγηση της τελικής άσκησης στο Aksaz.

nb askisi turkey mavi balina nb askisi turkey mavi balina2 nb askisi turkey mavi balina3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ