Γαύδος και Οθωνοί γίνονται «αστακοί»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον βορρά μέχρι το νότο της χώρας ενισχύουν πλέον την παρουσία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και γενικότερα σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Έτσι αποφασίσθηκε να σταλούν στρατιώτες στην Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της χώρας και στους Οθωνούς, το βορειότερο σημείο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η Γαύδος αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, εάν και εφόσον η Τουρκία επιδιώξει μελλοντικά να στείλει ερευνητικό πλοίο στα νότια της Κρήτης, περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Η απόφαση ελήφθη μετά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Γαύδο ιδρύθηκε στρατιωτικό φυλάκιο και το επόμενο διάστημα θα γίνει το ίδιο και τους Οθωνούς. Συγκεκριμένα στην Γαύδο, το φυλάκιο έχει δυναμικότητα εννέα μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και κατασκευάσθηκε και επανδρώθηκε σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, κατόπιν εντολής του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, όταν άρχισε το καλοκαίρι η κρίση με το Oruc Reis.

Στους Οθωνούς οι εργασίες κατασκευής είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία καθώς το φυλάκιο θα συμβάλει στην εποπτεία του χώρου από τις ελληνικές δυνάμεις, μετά και την συμφωνία με την Ιταλία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την προσφυγή στην Χάγη με την Αλβανία.

Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Άμυνας είναι να ενισχύσει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα νευραλγικά σημεία των συνόρων, από τον Έβρο, έως την Κρήτη και από το Καστελλόριζο (εκεί έχουν σταλεί μέλη των ειδικών δυνάμεων) έως τους Οθωνούς.

Βεβαίως η παρουσία, έστω και μικρή, Ελλήνων στρατιωτών στην Γαύδο, την ώρα που ο Ερντογάν και ο Ακάρ συνεχώς κραυγάζουν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, στο μέλλον μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το φυλάκιο στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που έχει την δυνατότητα να βλέπει ό,τι κινείται και πετά σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Η επιτήρηση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής είναι επιβεβλημένη μετά τις απειλές της Άγκυρας για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ