Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Το ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι Ελληνοτουρκική υπόθεση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pfizer και Biontech ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά του κορωνοϊού είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» και προκάλεσαν… φρενίτιδα στον πλανήτη, αλλά και τις αγορές!

Ποιοι είναι οι άνθρωποι, όμως, που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες; Αυτοί που αν τελικά επαληθευτεί η επιτυχία του εμβολίου, θα γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας;

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, πρόκειται για ένα… τρίγωνο που μας απασχολεί σε πολλούς τομείς: Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία! Τι εννοούμε; Ο CEO της (αμερικανικής) Pfizer είναι Έλληνας, οι επικεφαλής της (γερμανικής) BioNTech είναι τουρκικής καταγωγής με γερμανική ιθαγένεια!

BioNTech: Το ζευγάρι Γερμανών-Τούρκων που την απογείωσε

nb sahin turenci

Όταν η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech επέλεξε μια οδό που ονομάζεται An der Goldgrube (μετάφραση: στο Χρυσωρυχείο) στη δυτική πόλη του Μάιντς για έδρα της, το ζευγάρι που βρίσκεται πίσω από αυτήν, δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο προφητική θα ήταν αυτή η διεύθυνση.

Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 23,4% το πρωί της Δευτέρας, αφότου το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται μαζί με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer έγινε το πρώτο υποψήφιο παγκοσμίως που παρουσίασε θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές της φάσης 3, το κρίσιμο τελικό στάδιο.

Η συνολική αξία της μετοχής της BioNTech είναι επί του παρόντος 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από τέσσερις φορές από την αξία της γερμανικής Lufthansa, ένας θρίαμβος για μια εταιρεία που έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ μόλις πριν από ένα χρόνο.

Ιδρύθηκε το 2008 από το ζευγάρι επιστημόνων Özlem Türeci (53)και Ugur Sahin (55) και τον Αυστριακό ογκολόγο Christoph Huber. Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει επενδύσει 41,8 εκατομμύρια λίρες στην εταιρεία, η οποία εργάζεται επίσης σε προγράμματα HIV και φυματίωσης.

Η Τουρετσί και ο Σαχίν είναι παιδιά Τούρκων Gastarbeiter ή «φιλοξενούμενων εργαζομένων» που πήγαν στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Σαχίν γεννήθηκε στη νότια Τουρκία (Iskenderun) αλλά μετακόμισε στην Κολωνία όταν ήταν τεσσάρων ετών. Η Τουρετσί, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, γεννήθηκε στην Κάτω Σαξονία. Το ζευγάρι, που έχει γερμανική ιθαγένεια, έχει μια έφηβη κόρη.

Ο Δρ. Σαχίν και η Δρ. Τουρετσί είναι τώρα μεταξύ των 100 πλουσιότερων Γερμανών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel έγραψε ότι η επιτυχία τους ήταν «βάλσαμο για την ψυχή Γερμανών με τουρκικές ρίζες».

Pfizer: Στα χέρια ενός Έλληνα!

nb bourla albert

O Έλληνας διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer (αμερικανική πολυεθνική με έδρα την Νέα Υόρκη και έτος ίδρυσης το 1849!), Albert Bourla (Άλμπερτ Μπουρλά, εβραϊκής καταγωγής γεννημένος το 1961 στη Θεσσαλονίκη), βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Έφυγε από την Ελλάδα με τη σύζυγό του όταν ήταν 34 ετών και από τότε έχει ζήσει σε επτά διαφορετικές πόλεις, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια των 25 και πλέον χρόνων του στην Pfizer, ο Μπουρλά έχει δημιουργήσει μια διαφορετική και επιτυχημένη καριέρα, κατέχοντας μια σειρά από κορυφαίες παγκόσμιες θέσεις σε μια σειρά αγορών και επιστημονικών κλάδων. Πριν αναλάβει τα ηνία ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2019, υπηρέτησε ως επικεφαλής λειτουργίας της Pfizer (COO) από τον Ιανουάριο του 2018, υπεύθυνος για την εποπτεία της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας, της κατασκευής και των παγκόσμιων λειτουργιών ανάπτυξης προϊόντων.

Έχει πτυχίο Κτηνιατρικής και διδακτορικό στη βιοτεχνολογία αναπαραγωγής από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 2020, κατατάχθηκε ως κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της Αμερικής στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων από το περιοδικό Institutional Investor.

Είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του The Partnership for New York City, διευθυντής σε πολλά διοικητικά συμβούλια – Pfizer, Inc., The Pfizer Foundation, PhRMA και Catalyst – και διαχειριστής του Συμβουλίου Διεθνών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, είναι μέλος του Business Roundtable και του Business Council.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ