Η Γαλλία αγωνίζεται μόνη στην Ε.Ε για μια αποφασιστική δράση κατά της τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Κυριακή ότι το Παρίσι εξετάζει μια νέα ώθηση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επειδή  τα λεγόμενα και οι πράξεις της είναι επιθετικές ενέργειες κατά της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο Radio Europe 1 και στην εφημερίδα Les Echos, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune (Μπον) είπε ότι, η Τουρκία δεν έχει πολλές πιθανότητες να αποφύγει τις κυρώσεις. 

Δώσαμε στην Τουρκία μια ευκαιρία στην τελευταία ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής“, δήλωσε ο Beaune, αναφερόμενος στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο. Έκτοτε, η Άγκυρα επέλεξε το μονοπάτι «συστηματικής πρόκλησης και επιθετικότητας» που θα έπρεπε να απαιτεί σκληρότερη απάντηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ. 

Το Παρίσι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις που θα στοχεύουν σε μεμονωμένους Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε ο Μπον. Η Γαλλία έχει ήδη απειλήσει να πιέσει για την ακύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και έχει υποστηρίξει τα μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο στην επιδίωξη κυρώσεων για τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν κερδίσει αρκετή υποστήριξη, λόγω της αντίθεσης άλλων μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουήλ Μακρόν σε προσωπικό επίπεδο και ζήτησε μποϊκοτάζ εναντίον του Παρισιού από μουσουλμανικά έθνη, για την υπεράσπισή τους από τις γελειογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ.

Ο Μπον είπε ότι οι απόψεις της Τουρκίας έχουν εξελιχθεί και ότι πρέπει να θεωρηθούν σαφώς ως επιθετικές. “Για 10 ή 15 χρόνια σκεφτόμαστε και βλέπαμε την Τουρκία, σαν μια συμπαθητική δυτική δημοκρατία ανατολικού τύπου που έκανε βήματα προς τον εκσυγχρονισμό”, δήλωσε ο Μπον. “Αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν είναι αλήθεια. Πολιτιστικά, γεωπολιτικά και σε άλλους τομείς υπάρχει ένας επιθετικός ισλαμισμός. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς.” Ο Μπον είπε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της το συνειδητοποιούσε αυτό και «η Γαλλία δεν είναι μόνη» με αυτήν την άποψη.

“Σήμερα, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πια ψευδαισθήσεις σχετικά με το τι είναι ο κ. Ερντογάν και το καθεστώς του”, δήλωσε ο Μπον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ