Οι Βούλγαροι επιμένουν στο βέτο για Σκόπια παρά την πίεση της Μέρκελ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αναμένει ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.  

Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται «σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση, «όπως και τις τελευταίες ημέρες.» Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κ. Μάας. Η απόφαση για την έναρξή τους έχει ληφθεί τον Μάρτιο και «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν το λόγο τους.» Παράλληλα έκανε έκκληση στον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει τις «προσπάθειες, να αναπτύξει μαζί με τη Βουλγαρία μια θετική ατζέντα.»

Βουλγαρικό «όχι»

Χάικο Μάας για τη στάση της Βουλγαρίας: «Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά»
Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Χάικο Μάας επιδίωξαν να κάμψουν την άρνηση της Βουλγαρίας να δώσει πράσινο φως – μάταια. Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κατερίνα Ζαχαρίεβα επανέλαβε για ακόμη μια φορά το βουλγαρικό «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια επικαλούμενη επίμαχα γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα των δύο πλευρών που δεν έχουν επιλυθεί.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, ζητά από τη γειτονική χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες και να θέσει τέλος στην «αντιβουλγαρική ρητορική», να απάλειψει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας «απαξιωτικούς» όρους για τη Βουλγαρία και να «αποκαταστήσει» ιστορικά γεγονότα. Τα Σκόπια από την πλευρά τους καθιστούν σαφές ότι ταυτότητα και γλώσσα δεν διαπραγματεύονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ