19/01/2021

Οι πάγιες θέσεις της Βρετανίας που έγιναν νέες ιδέες!

Προηγήθηκε μια ενέργεια του Λονδίνου που δεν λέχθηκε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Λονδίνο, παρά μόνο σε μια ανάρτηση στην Τουρκία. Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο νέος αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6, Ρίτσαρτ Μοορ βρέθηκε στην Τουρκία για μια σχεδόν μυστική επίσκεψη.

Γράφει η Φανούλα Αργυρου simerini.sigmalive.com

Η αναφορά της τουρκικής «Χουριέτ» με το άρθρο του Γιουσούφ Κανλί, «Dancing with new ideas» για μυστική διπλωματία Βρετανών για «νέες ιδέες» στο κυπριακό, για δύο κράτη με συνομοσπονδία, δηλαδή για να ελέγχει η Τουρκία ολόκληρη το νησί, δεν είναι ουρανοκατέβατη, έχει το παρασκήνιο και την ιστορία της. Δεν είναι καθόλου «νέες ιδέες» και εξηγούμαι.

Τις τελευταίες 15-20 μέρες

Οι δηλώσεις του βρετανού Υπ. Αρμοστή κ. Στίβεν Λίλλυ στον τηλεοπτικό «Άλφα», υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη για να πιέσει ουσιαστικά την κυπριακή κυβέρνηση να προσεγγίσει τις τουρκικές θέσεις, οι σε ζήτημα λίγων ημερών δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια συζητώντας ΔΔΟ άρα απαιτούν συνομοσπονδία δύο κρατών, η επικοινωνία του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαβ με τον Τσαβούσογλου για λύση του Κυπριακού, με ταυτόχρονο το άρθρο Κανλί στην «Χουριέτ» για τάχατες νέες ιδέες των Βρετανών, ήσαν όλα συντονισμένα. Μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας.

Προηγήθηκε, όμως, μια ενέργεια του Λονδίνου που δεν λέχθηκε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Λονδίνο, παρά μόνο σε μια ανάρτηση στην Τουρκία.

Ο αρχηγός της ΜΙ6 στην Άγκυρα

Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο νέος αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6, Ρίτσαρτ Μοορ βρέθηκε στην Τουρκία για μια σχεδόν μυστική επίσκεψη. Συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και συζήτησαν θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αντάλλαξαν ιδέες για τις πολιτικές ασφαλείας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρίτσαρτ Μοορ γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό. Υπηρέτησε και στην Κύπρο όσο και προηγουμένως στην ΜΙ6 και ως πρέσβης στην Τουρκία μεταξύ 2014-2017 παρευρέθηκε και στο Κράν Μοντάνα. Συμμετείχε στην βρετανική αποστολή των 30 και πλέον αξιωματούχων του Φόρειν ΄Οφις με επικεφαλής τον τότε Σερ Άλαν Ντάνγκαν.

Στις δε 9 Μαρτίου 2015 ο Ρίτσαρτ Μοορ καθώς υπηρετούσε πρέσβης στην Άγκυρα ανάρτησε άρθρο με τίτλο «Cyprus: a time for fresh thinking?» συγχαίροντας τη ΜΚΟ Cyprus Academic Dialogue και το τουρκικό Think Tank, USAK, για το δικοινοτικό συνέδριο που έλαβε χώρα στη Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα… (Βλέπε ανάλυση της γράφουσας «Ο νέος Αρχηγός της ΜΙ6- οι Σχέσεις με Τουρκία και Κύπρο», SigmaLive 31/07/2020).

Η βρετανική διπλωματία, όπως πάντα εργάζεται και αυτές τις μέρες εναρμονισμένη με την τουρκική. Αυτές τις μέρες, όμως εντατικοποιήθηκαν περισσότερο οι ενέργειες τους μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας για τους γνωστούς λόγους. Να προλάβουν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που τολμήσει η τελευταία …να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στριμώχνοντας και δεσμεύοντας ακόμα περισσότερο την δική μας πλευρά για παραχωρήσεις. Που πλέον δεν είναι άλλες από την υποταγή και αναγνώριση/νομιμοποίηση του κατοχικού εκτρώματος με μια συνομοσπονδία.

Το «ορόσημο»

Να θυμίσω ότι ο Ρίτσαρτ Μοορ, το Μάρτιο του 2019, 48 ώρες μετά την εκδήλωση («πολιτικά καραγκιοζιλίκια», Σημερινή 19/03/2020) στο Παλάτι του Buckingham στις 04/03/2019, επέτειο το ολοκαυτώματος του Αυξεντίου (τότε είχε αντικαταστήσει τον Τζόναλαν Άλλεν ως Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν ΄Οφις – Political Director) βρέθηκε στην Κύπρο. Και ανάρτησε στο τουίτερ της στις 8.3.2019 η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία ότι ο Ρίτσαρτ Μοορ:

««μετά την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ ο RichardMoore πήγε να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων όπως, Brexit, περιφερειακές σχέσεις & Κυπριακό».

Γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Νίκου Αναστασιάδη (βλέπε εκδήλωση στο Παλάτι!) στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν, για να… τιμήσουν την ομογένεια;» (Μας είχε λεχθεί ότι η εκδήλωση/κοροϊδία ήταν για να τιμηθεί η … ομογένεια!)

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε έκτοτε για το τι ήταν τόσο σημαντικό για εκείνη την επίσκεψη στην Κύπρο του Ρίτσαρτ Μοορ μετά το «ορόσημο» του Παλατιού…

Ρίτσαρτ Μοορ και Λόρδος Φροστ 

Σήμερα ο Ρίτσαρτ Μοορ βρίσκεται, από τον Οκτώβριο 2020, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 και ο Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ο οποίος, όμως, όπως έγραψα την περασμένη Κυριακή στην «Σημερινή» το 1990 υπηρετούσε στην βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Όταν και πρότεινε σχέδιο για συνομοσπονδία στην Κύπρο βασισμένο στα μέχρι τότε βρετανικά σχέδια από την δεκαετία του 1960. (Σημ. στις 03/01/1964 το Φόρειν Όφις είχε ξεκινήσει σχέδια ανασύστασης της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη με σχεδιαστή τον Σερ Κρίσπιν Τίκελ (Sir Crispin Tickell) ο οποίος το 1990 ευθυνόταν και για την ετοιμασία του διζωνικού ψηφίσματος 649/90. Το οποίο ελέω Γ. Βασιλείου πέρασαν οι Βρετανοί τη ρατσιστική βρετανο-τουρκική Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στις 9 Αυγούστου 1990, λοιπόν, ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία, D. G. H. Frost, και αφού ο Sir Crispin Tickell, όπως προανέφερα πέρασε τη ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/90, έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξάρτητων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»).

«Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost.

Έτσι και έγινε και οι συνομόσπονδες ετοιμασίες του Φόρειν ΄Οφις παρουσιάστηκαν ως του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Στη συνέχεια μας ετοίμασαν αναβαθμισμένο το «Σχέδιο Ανάν»…

Συνομοσπονδία

Εν τω μεταξύ πρέπει να πώ επίσης ότι του ψηφίσματος 649/90 προηγήθηκε και κάτι άλλο. Το 1987, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, εισηγήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύση συνομοσπονδίας, αναβαθμίζοντας και οικονομικά το ψευδοκράτος…

Και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία και τα δύο κράτη

Το ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία το είπαν τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι πολλές φορές διαχρονικά. Δεν είναι κάτι το καινούργιο για να ξαφνιαστούμε. Όπως και η απαίτηση για δύο κράτη. Οι Τούρκοι διαχρονικά πάντα έθεταν και θέμα δύο κρατών εννοώντας πάντα συνομοσπονδία για να ελέγχουν ολόκληρο το νησί. Τόσο η διχοτόμηση, τα δύο κράτη, όσο και οποιαδήποτε ομοσπονδία, συνομοσπονδία, χαλαρή, σφιχτή, αποκεντρωμένη, ανακατωμένη και όπως αλλιώς προσπαθούν να την προωθήσουν καλύπτοντας την πραγματικότητα, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν δίχως την αποδοχή της ΔΔΟ. Η βάση, η ραχοκοκκαλιά όλων ήταν και παραμένει η ΔΔΟ. Και τα κατάφεραν οι Τούρκοι. Βρήκαν σωστοί στις προβλέψεις των όταν από το 1957 πίστευαν ότι με την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων θα τα καταφέρουν να γίνει αποδεκτή η διζωνική!

Βαρώνη Λίντα Τσόκερ (Linda Chalker) 

Το 1993, αφού οι «Ιδέες Γκάλι» απορρίφθηκαν με διαδηλώσεις από το λαό ως συνομοσπονδιακές και ελέω εκλογών και ο Γλ. Κληρίδης πήρε γνωμάτευση από τρεις συνταγματολόγους που το επιβεβαίωσαν, την Κύπρο επισκέφθηκε η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών βαρώνη Τσόκερ. Και είπε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της ομοσπονδίας, για δεχθεί καταιγισμό επιθέσεων.

Το 1994, ένα χρόνο αργότερα, η ψευτο-βουλή των κατεχομένων δήλωσε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Στο άρθρο της «Χουριέτ» (Γιουσούφ Κανλί) ξεχωρίζω την παράγραφο που γράφει ότι η Βρετανία βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, για ιδέες για “loosely decentralized federation” δηλαδή για μια χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή “two state confederation” συνομοσπονδία δύο κρατών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των Βρετανών. Γιατί οι τελευταίοι δεν προβαίνουν σε τόσο τολμηρές δηλώσεις που εκθέτουν ουσιαστικά την Κυπριακή Κυβέρνηση (όπως του Υπ. Αρμοστού Στίβεν Λίλλυ από τον «Άλφα») δίχως να έχουν ήδη μιλήσει μαζί της. Εξού και καμία αντίδραση δεν υπήρξε γι΄ αυτές.

Αντί λοιπόν να συνεχίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση την αυτοκαταστροφική πορεία της καθοδηγούμενη από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις του Λονδίνου και γονατιστή να δέχεται Πενταμερή για εξυπηρέτηση της Τουρκίας να βγει ανοικτά και να εξηγήσει στο λαό τι ζητούν οι Βρετανοί από αυτή. Να δηλώσει ευθαρσώς ότι αλλάζει πορεία για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Απορρίπτει την τουρκοποίηση της Κύπρου και το γνωστοποιεί τόσο στον ΟΗΕ όσο και την ΕΕ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Στην αντεπίθεση η μητέρα των ανήλικων που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη στο μετρό (βίντεο)

Μία τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει η μητέρα των δύο ανήλικων αγοριών που ξυλοκόπησαν βάναυσα τον σταθμάρχη του μετρό στον σταθμό της Ομόνοιας. Όπως υποστήριξε...

Διέρρευσε ολόκληρο το βίντεο με τον ξυλοδαρμό στο μετρό! Ο συρμός ήταν εκεί!

Από το βίντεο – ντοκουμέντο του ξυλοδαρμού στο μετρό που εξασφάλισε το Open, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο συρμός ήταν εκεί την ώρα του ξυλοδαρμού...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...

Έκοψαν στον αέρα της ΕΡΤ εμποράκο γιατί χάλασε το αφήγημα “Χειροκροτάμε τον Γεωργιάδη” (Βίντεο)

ΕΚΟΨΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ της ΕΡΤ εμποράκο γιατί χάλαγε το αφήγημα του Άδωνι ΓεωργιάδηΗ καημένη η δημοσιογράφος περίμενε τόση ώρα στο κρύο για να κάνει...

Κατέρρευσαν οι τηλεθεατές με τον Γιάννη Σαραντάκο

Υπαρξιακό πρόβλημα πρέπει να αντιμετώπισαν οι τηλεθεατές στο Open που παρακολουθούσαν σήμερα το πρωί το ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου για το άνοιγμα της αγοράς...

Διεθνής κατακραυγή κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε πιστοποιητικό διεθνούς διχασμού έχει μετατραπεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχουν διεθνείς σφοδρές αντιδράσεις και απορίες για την πρόταση του...

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Πανος Καμμενος – Σχέδιο διαμελισμού του Ελληνισμού σε εξέλιξη

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πάνου Καμμένου, είναι σε εξέλιξη σχέδιο διαμελισμού του Ελληνισμού και εφιστά την προσοχή όλων.Όπως εγραψε: Η επίθεση κατά του προέδρου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Στην αντεπίθεση η μητέρα των ανήλικων που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη στο μετρό (βίντεο)

Μία τελείως διαφορετική εκδοχή παρουσιάζει η μητέρα των δύο ανήλικων αγοριών που ξυλοκόπησαν βάναυσα τον σταθμάρχη του μετρό στον σταθμό της Ομόνοιας. Όπως υποστήριξε...

Διέρρευσε ολόκληρο το βίντεο με τον ξυλοδαρμό στο μετρό! Ο συρμός ήταν εκεί!

Από το βίντεο – ντοκουμέντο του ξυλοδαρμού στο μετρό που εξασφάλισε το Open, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο συρμός ήταν εκεί την ώρα του ξυλοδαρμού...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...