Χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση πλήθος έργων στο πάρκο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ακόμα μια φορά προκύπτει θέμα με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και το πάρκο των Λιπασμάτων. Επειτα και από παλαιότερες καταγγελίες για έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης τμήματος του έργου, τώρα το ζήτημα επιβεβαιώθηκε ύστερα από αυτοψία των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών.

Οπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο, η εκτέλεση έργων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση συνιστά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρο 4 του Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και επισύρει κυρώσεις στους υπευθύνους.
Επίσης είναι απορίας άξιον πώς υπέγραψαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και πώς εκτελέστηκαν έργα χωρίς να υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το τελικό (και επίσημο) πόρισμα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σημειωτέον ζήτησε στοιχεία από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τα οποία δεν της δόθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα ενδέχεται να είναι ετήσια και μπορεί να ξεπεράσουν τα 500.000 ευρώ, ενώ είναι πιθανή η ποινική δίωξη του δημάρχου αλλά και άλλων εμπλεκομένων.

Τα ερωτήματα
Να θυμίσουμε ότι στις 26 Ιουνίου 2020, το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ζήτησε τη διεξαγωγή ελέγχου νομιμότητας στη διαχείριση της έκτασης των Λιπασμάτων από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Στις 30 Ιουλίου 2020, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να εξετάσει τυχόν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε σχέση με έργα που έχουν εκτελεστεί στον χώρο του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Στις 3 Αυγούστου 2020, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας στοιχεία σχετικά με τα έργα που έχουν εκτελεστεί από τον δήμο στον χώρο του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων.

Μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2020, δηλαδή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, ο δήμος δεν είχε απαντήσει.

H έρευνα της Περιφέρειας Αττικής έδειξε τα παρακάτω:

α) ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής έχει εκδώσει το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας, για το σύνολο των έργων της παραλιακής περιοχής Λιπάσματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, τα οποία εμπίπτουν στην ισχύουσα οριογραμμή αιγιαλού.
β) στις 29 Οκτωβρίου 2020 κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής διενήργησε αυτοψία και προέκυψαν τα εξής:
– οι κατασκευές, στις οποίες αφορά το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας, εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτό σημαίνει ότι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) μηνών, το πρωτόκολλο αυτό δεν έχει εκτελεστεί.
– εντός της ζώνης του διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού υφίστανται έργα, τα οποία υλοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος απάντησε στα παραπάνω λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης της νομοθεσίας και ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν προβεί σε πολεοδομική ή άλλης φύσεως παράβαση. Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς ισχύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ