Αθηνά Λινού: Υπήρξε ανακρίβεια με τα κρούσματα – Δεν έχουμε στοιχεία – Ντρέπομαι που το λέω

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθηγήτρια της Ιατρικής ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και την δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τα κρούσματα κορωνοϊού

Καταπέλτης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ ήταν η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, η οποία τοποθετήθηκε στο μέγα θέμα των στοιχείων όσον αφορά τα πραγματικά κρούσματα του κορωνοϊού, που όλο αυτό το διάστημα δίνονταν στη δημοσιότητα.

Μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων. Όσον αφορά τις αποκαλύψεις περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων δήλωσε πως δεν την εκπλήσσουν τέτοιες αποκαλύψεις καθώς στη χώρα μας ο καθένας να κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του.

 Μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1, η Αθηνά Λινού είπε χαρακτηριστικά: «υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία».

Και συνέχισε: «Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Η καθηγήτρια Ιατρικής αναφέρθηκε και στα τεστ κορωνοϊού, επισημαίνοντας την ανισότητα αφού όπως είπε μπορούσαν να κάνουν τεστ μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. «Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή» είπε.

Όσον αφορά στην άρση του lockdown, η Αθηνά Λινού επεσήμανε ότι όπως από την αρχή είχε πει θα ήταν καλό στο τέλος της καραντίνας να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα. «Σε τρεις εβδομάδες θα υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Να πάρουμε μέτρα διευκόλυνσης της κατάστασης».

Συγκεκριμένα πρότεινε τη διεύρυνση του τηλεμπορίου και του delivery καθώς και την άμεση επιδότηση των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τα σχολεία η κ. Λινού προτείνει να ανοίξουν μόνον εάν «το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά στο σχολείο, άλλη τάξη να πηγαίνει στις 08:00, άλλη στις 08:15, θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλιώς θα υπάρξει συρροή», σημείωσε.   avgi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ