«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποκάλυψη-σοκ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» προκαλεί πολιτική θύελλα και εμφύλιο στην κυβέρνηση.

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πλέον στις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε θανάτους, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

5E349448 A68F 42B1 8AE3 5A971828EBCF

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ξεδίπλωσε το κουβάρι των ευθυνών για τη λανθασμένη και καθυστερημένη καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, μέσω δύο ξεχωριστών ηλεκτρονικών συστημάτων που δεν συμβαδίζουν, με αποτέλεσμα η επιτροπή των επιδημιολόγων να αποφασίζει μέτρα στον αέρα, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση στη χώρα.

Με βάση όσα αποκάλυψε η εφημερίδα μας, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η παράλληλη λειτουργία δύο διαφορετικών τεχνολογικών συστημάτων για την καταγραφή των κρουσμάτων. Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχει αναπτύξει κρατική υπηρεσία με ειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα για τον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Το άλλο είναι ένα ξεχωριστό σύστημα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και αναπτύχθηκε για τον οργανισμό με ανάθεση που έγινε προ μηνών από τον πρόεδρό του Π. Αρκουμανέα.

Τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενημερώνουν το ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ορισμένες ιδιωτικές κλινικές ενημερώνουν το ξεχωριστό σύστημα του ΕΟΔΥ, στο οποίο εγγράφονται και τα κρούσματα από τους ελέγχους που κάνει ο τελευταίος ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η ενσωμάτωση των στοιχείων καθυστερεί έως επτά ημέρες.

Αυτή η κατάσταση έχει πυροδοτήσει οργή και εντός της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Δεν είναι συμπτωματικές οι δηλώσεις επιστημόνων ότι οι αποφάσεις για λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας ελήφθησαν με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Προ ημερών ακόμα και ο κ. Μαγιορκίνης άφησε σχετικές αιχμές.

Η αποκάλυψη, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αμηχανία άνευ προηγουμένου στην κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βρεθεί ενώπιον σοβαρών ευθυνών και σχετικής έρευνας της Δικαιοσύνης.

Το δημοσίευμα έσπευσαν να διαψεύσουν ο κ. Πέτσας, ο ΕΟΔΥ και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Με γενικόλογες ανακοινώσεις τους έκαναν λόγο για ψευδείς ειδήσεις, υποστηρίζοντας πως τα πάντα δουλεύουν ρολόι! Κάτι βέβαια που δεν συνάδει με τους 200 και πλέον νεκρούς του Σαββατοκύριακου!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στην κυβέρνηση έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια βρίσκονται ο Νίκος Χαρδαλιάς, που έχει την υποστήριξη του Σωτήρη Τσιόδρα, και από την άλλη ο υπουργός Υγείας με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα. Η πρώτη ομάδα, βλέποντας ότι συνεχώς στοχοποιείται (ακόμα και από τον πρωθυπουργό) ως η έχουσα την ευθύνη για την αποτυχία των μέτρων και την εκατόμβη νεκρών, «δίνει» τη δεύτερη. Η ενδοκυβερνητική κόντρα αγγίζει και άλλα πρόσωπα του Μαξίμου καθώς και υπουργούς.

Η «δημοκρατία» φυσικά επιμένει απολύτως στο ρεπορτάζ της. Η γενικόλογη απάντηση του κ. Πέτσα δεν λύνει τις απορίες για τα δύο διαφορετικά συστήματα καταγραφής. Η εφημερίδα μας δεν αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 (για το οποίο πονηρά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), αλλά στα τεχνολογικά συστήματα μέσω των οποίων συλλέγονται τα στοιχεία για τα κρούσματα στο εν λόγω μητρώο! Η «δημοκρατία» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αξιοπιστία και η ταχύτητα ενημέρωσης του συγκεκριμένου μητρώου αποτελούν εδώ και ημέρες αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών.

Ας απαντήσει λοιπόν συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας: Σε ποιο τεχνολογικό σύστημα δίνουν στοιχεία τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός; Σε ποιο σύστημα καταγράφονται -και με πόση καθυστέρηση- τα κρούσματα από ιδιωτικές κλινικές κ.ά.; Χωρίς μισόλογα…

Ο ΕΟΔΥ επίσης οφείλει να απαντήσει:

H «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης» έχει κενά ή είναι πλήρης; Εχει δεχτεί παράπονα των λοιμωξιολόγων;
Ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία νέου ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής στοιχείων;
Είναι αλήθεια ότι τρέχει τώρα να προσλάβει προσωπικό για να συμμαζέψει το χάος;
Γιατί ενώ πριν από έναν μήνα ανακοινώθηκαν τακτικά τεστ σε γηροκομεία, φυλακές κ.λπ., έχουμε καθημερινά δεκάδες κρούσματα σε τέτοιες δομές;
Το θέμα είναι τεράστιο και απαιτεί άμεσες αποφάσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν τα στελέχη της. Οι μάσκες έπεσαν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ