4/08/2021

Για αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των σούπερ μάρκετ κατηγορούν τον Άδωνι οι έμποροι

Αντιδράσεις από τις διοικήσεις των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Την οργισμένη αντίδραση των εμπόρων προκαλεί η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τη διάθεση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ, ενώ δεν δίνει το ίδιο δικαίωμα στα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει αρχικά πως θα επιτραπεί από την ερχόμενη Δευτέρα η λειτουργία των εποχιακών καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα είδη. Όμως στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διάθεση χριστουγεννιάτικων ειδών και από τα σούπερ μάρκετ, όχι όμως και στα μικρά εμπορικά καταστήματα τα οποία διαθέτουν, επίσης, εποχιακά είδη προς πώληση.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά υπέρ των σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών αλυσίδων, ενώ την ίδια ώρα αδιαφορεί για τα μικρά εμπορικά καταστήματα που παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αγανάκτηση της για αυτήν την απόφαση, καταγγέλλοντας πως δημιουργούνται συνθήκες αγοράς δύο ταχυτήτων.

Στην ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των Πειραιωτών εμπόρων αναφέρουν:

«Την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκινήσει δειλά η οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας στα εξειδικευμένα εποχικά καταστήματα την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών, η αγορά την υποδέχεται θετικά, μιας και αποτελούσε το δίκαιο αίτημα της συγκεκριμένης
κατηγορίας καταστημάτων.

Προκαλείται όμως εύλογη απορία, αγανάκτηση και προβληματισμός, για το πως δίνεται η δυνατότητα και στα super market να πωλούν τα ίδια είδη και όχι στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν και αυτές δευτερεύοντα ΚΑΔ και μπορούν να πωλούν αντίστοιχα χριστουγεννιάτικα προϊόντα;

Αναμφίβολα διαμορφώνονται συνθήκες αγοράς δύο ταχυτήτων, όχι στην βάση υγιούς, αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσής τους. Ειδικά δε, μετά και την υπαναχώρηση της προγενέστερης απόφασης του Υπουργείου σχετικά με τα είδη που επιτρέπεται να πωλούν τα super market, δημιουργείται για δεύτερη φορά στους συναδέλφους μας, όχι απλά το αίσθημα της αδικίας, αλλά του αποκλεισμού».

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Χτύπημα» στα μικρά καταστήματα
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι ευνοεί τα σούπερ μάρκετ σε βάρος των μικρών καταστημάτων.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιτρέψει στα σούπερ μάρκετ να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ παράλληλα να απαγορεύει την πώληση αυτών των ειδών από τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπορεύονται νόμιμα εποχιακά είδη, με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας. Γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα του lockdown οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, χωρίς κανένα έσοδο, ιδιαίτερα για όσες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και η ελπίδα τους να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν στις αρχές του μήνα, εν’όψει της εορταστικής περιόδου, εξανεμίζονται. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο το Υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να «βοηθήσει» τα σούπερ μάρκετ να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή όλο αυτό το διάστημα του lockdown;».

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, να μην δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων «που είναι οι πιο αδικημένες από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε από την αρχή της πανδημίας» όπως τονίζει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ