Τρεις συνεντεύξεις και μια κηδεία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Γ. Βασιλείου «Precious asset» για τους Βρετανούς

Ας μου επιτραπεί να παραφράσω το όνομα της ταινίας «τέσσερεις γάμοι και μια κηδεία» του  1994 για τον τίτλο του σημερινού μου άρθρου. Αναφέρομαι σε τρείς πρόσφατες συνεντεύξεις/δηλώσεις  (για το Κυπριακό) που  έγιναν διαδοχικά σε ζήτημα 10 ημερών.   Όλες αναφέρονται σε «λύση» του Κυπριακού αλλά  ουσιαστικά θέμα είναι το πώς να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία  (τη κηδεία της) και να μεταλλαχτεί  σε μια τουρκοποιημένη συνομοσπονδία.  Η μία συνέντευξη είναι του βρετανού Υπ. Αρμοστή Στίβεν Λίλλυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα» 12.11.2020 και οι άλλες δύο,  α) η συνέντευξη /δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών της ΚΔ Ν. Χριστοδουλίδη στον ραδιοσταθμό «Αστρα» στις 18.11.2020  και β) η συνέντευξη του πρώην Προέδρου της ΚΔ Γ. Βασιλείου στην στις 22 Νοεμβρίου 2020  στην εφημερίδα «Αλήθεια.  Και οι τρείς αλληλοσυνδέονται…

Ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής κ. Στίβεν Λίλλυ ανεπιφύλακτα έδωσε κατευθυντήρια  γραμμή προς την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει προς την Πενταμερή και πώς να  ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις. Και αυτό αφού προηγήθηκε πρέπει να υπενθυμίσω,  η σχεδόν μυστική συνάντηση στις 11.11.2020 του νέου αρχηγού της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6 Ρίτσαρτ Μοορ στην Τουρκία με τον άνθρωπο του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. Ευελπιστώντας να καταφέρουν να κλείσουν το Κυπριακό όπως οι ίδιοι σχεδίασαν όλα αυτά τα χρόνια πιέζοντας τους ε/κ.

Σημ. Είναι παραδεκτό από το Φόρειν Όφις ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας εργάζονται πλάι πλάι με την διπλωματία, είναι αλληλοσυνδεόμενα δοχεία, εξού και είναι  το Φόρειν ΄Οφις  που χρηματοδοτεί την ΜΙ6.

(Βλέπε σχετικά άρθρα  μου στις 23.11.2020 στην  «Σημερινή» «H πολιτική ισότητα του κ. Stephen Lillie ήταν βρετανική φόρμουλα από το 1956» και 25.11.2020 «Οι πάγιες θέσεις της Βρετανίας που έγιναν… « νέες ιδέες»!»).

Υπενθυμίζω,  επίσης συνοπτικά,  το μήνυμα  κ. Λίλλυ.  Ο Αναστασιάδης να βρει τρόπο να προσεγγίσει το Τατάρ με τα δύο κράτη.   Η ε/κ πλευρά  να διαβεβαιώσει την τ/κ ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στην ΔΔΟ και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων… ‘Ενας τρόπος κατά τους Τούρκους είναι με δύο χωριστά και ίσα κράτη. «Αυτό βεβαίως είναι απόλυτα εφικτό να επιτευχθεί μέσα σε μια ομοσπονδία… μια ομοσπονδιακή φόρμουλα όπου οι δύο κοινότητες πραγματικά μοιράζονται την εξουσία ως ίσες». Μόνο με την συνολική λύση θα λυθεί το θέμα των Βαρωσίων, των θαλάσσιων ζωνών, η παρουσία  τουρκικών στρατευμάτων και να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα.

https://www.alphanews.live/editorial/synenteyxi-o-bretanos-upatos-armostis-anoigei-ta-hartia-toy-gia-kypriako

Οι δηλώσεις του κ. Λίλλυ για συνολική λύση του θέματος των Βαρωσίων παραβιάζουν το δικό τους ψήφισμα 550/84 το οποίο άλλα λέγει. Αλλά αυτή η διαφοροποίηση, παραβίαση, του εν λόγω ψηφίσματός τους (γράφτηκε επί Μάργκαρετ Θάτσερ) εντοπίστηκε από το  2012. Σε επιστολές προς  φίλους βουλευτές και ομογενειακούς παράγοντες. Στις 10 Απριλίου 2015 σε δημόσια συζήτηση από τον τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Φίλιπ Χάμμοντ, και πρόσφατα  στις 25.9.2020 σε επιστολή της  Γουέντι Μόρτον του Φ.Ο  προς τον βουλευτή Σερ Ρότζερ Γκέιλ.

18.11.2020 Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη   6 ημέρες μετά τις «εντολές» του κ. Στίβεν Λίλλυ ήλθαν ως μια  … διαβεβαίωση προς τον Εξοχότατο και τους Τούρκους ότι όχι μόνο η ε/κ πλευρά επιμένει στην ρατσιστική, διαιρετική βρετανο-τουρκική ΔΔΟ αλλά πάει και πιο πέρα, όταν είπε  (προφανώς για να πείσει!)- «Θα μπορούσε να συζητηθεί χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία για την Κύπρο όμως δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». («Αλήθεια» 19.11.2020)

Δηλαδή ο κ. Χριστοδουλίδης, τα  μάσησε και τα αναμάσησε τα κατάπιε και βγήκε με τα ακαταλαβίστικα για τάχατες χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία μέσω ΔΔΟ νομίζοντας θα τα καταπιεί και ολόκληρος ο λαός. Εφόσον δεν τολμούν να πουν καθαρά ότι συζητούν συνομοσπονδία δύο κρατών όπως ζητούν οι Τούρκοι και Βρετανοί. Δηλαδή το θέατρο του παραλόγου εξελίχθηκε κανονικά. Ότι απαίτησε ο κ. Λίλλυ το πήρε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υπ. Αρμοστής Humphrey Maud για Γ. Βασιλείου –  « precious asset»

22.11.2020 τελικά  δεν μπορούσε να μην βγει από  την ναφθαλίνη του γήρατος και το «precious asset» των Βρετανών, o  Γ. Βασιλείου. Για να  ενισχύσει τις προσπάθειες  των Βρετανών παπαγαλίζοντας  τις παροτρύνσεις του κ. Λίλλυ να κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι θέλουμε λύση!

Δεν ξέρω τι άλλο θεωρεί το «precious asset» των Βρετανών ότι πρέπει να κάνουμε για να … πείσουμε τους Τούρκους. Μήπως εννοεί να βάλουμε τους Λεμεσσιανούς και Παφίτες να στείλουν τα κοτσιάνια των σπιτιών τους στους Ερντογάν και Τατάρ;   Θα είναι αρκετό άραγε για να πειστούν  ή θα χρειαστεί να δώσουμε και κάτι άλλο ακόμα;

Ντροπή στον κ. Βασιλείου μετά από όσα αποκάλυψαν οι ίδιοι οι Βρετανοί για αυτόν να έχει ακόμα τέτοιο θράσος δουλοπρέπειας εις βάρος των συμφερόντων της μικρής μας πατρίδας. Ο άνθρωπος που εξυπηρέτησε τα τουρκικά και βρετανικά συμφέροντα τόσο πολύ και ευθύνεται για την αποδοχή της ΔΔΟ δίχως εξουσιοδότηση από το λαό.

Τον ξεγύμνωσε ο Γκ. Φειζέλ, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Βασιλείου  δέχθηκαν το 1989/90 το 99% αν όχι 100% των τουρκικών αξιώσεων. Ο μ. Τάσος Παναγίδης ΄Υπ. Αρμοστή της ΚΔ στο Λονδίνο,  ο οποίος είπε στους Βρετανούς  «Ο Βασιλείου έχει ουσιαστικά δεχθεί Συνομοσπονδία, τι άλλο αναμένετε από αυτόν. Ο Βασιλείου έκανε ότι του εισηγηθήκατε τώρα δεν μπορεί να πάει πιο πέρα».

Στις 10 Ιουλίου 1990 o νέος Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία κ. David Dain (Ντέιβιντ Ντέιν)- «Ο Βασιλείου πιστεύει ότι έγινε πρόοδος. Αν όχι για τίποτα άλλο στο βαθμό που η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τώρα είναι έτοιμη να δεχθεί μια ομοσπονδιακή, διζωνική λύση, βασισμένη σε ξεχωριστά κομμάτια εδάφους, ένα να κατοικείται πρωτίστως αν όχι εξ΄ολοκλήρου από Τουρκοκύπριους και το άλλο από Ελληνοκύπριους.  Ο Βασιλείου πιστώνει τον εαυτό του για αυτή την αποδοχή  ( διζωνικής από τους Ε/κ) επί τω πλείστον από την δική του ηγεσία. »

Και το κερασάκι στην «τούρτα» των καλών του  υπηρεσιών  προς τους Βρετανούς η δήλωση του αποχωρούντος τότε Βρετανού Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία Humphrey Maud(1988-90) ο οποίος έγραψε  ότι ο Γ. Βασιλείου  αντιπροσώπευε  γι΄αυτούς ένα  πολύ πολύτιμο κεφάλαιο (precious asset for us)…

Και να επισημάνω,  δεν έχουμε τίποτα με τον βρετανικό λαό, ο οποίος το 1955-59 άφησε ιστορία διαμαρτυρόμενος για τα βασανιστήρια εναντίον των αγωνιστών της ΕΟΚΑ (βλέπε Βρετανικό Εθνικό Αρχείο ειδικά στην περίπτωση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη) αλλά με την διαχρονική (από το 1955) βρετανική πολιτική εις βάρος αυτού του νησιού, που τους πρόσφερε και προσφέρει τόσα πολλά…

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/9/13/e-biasune-gia-to-64990-nomimoteta-stis-kateuthunteries/

9FB6CE32 1823 4C00 B12F 8E6BA8133B2DΤο έγγραφο όπου ο Τ. Παναγίδης λέγει στους Βρετανούς  ότι ο Βασιλείου έκανε  πάντα ότι του εισηγούνταν…

Ξέρετε γιατί οι Βρετανοί δεν αναγνώρισαν μέχρι σήμερα το παράνομο μόρφωμα που οι ίδιοι βοήθησαν να στηθεί με τις δύο τουρκικές εισβολές το 1974; Eπειδή  θα έχουν πρόβλημα με τις βρετανικές τους βάσεις/εγκαταστάσεις στο νησί, γι΄αυτό από ενωρίς πίστευαν η αναγνώριση θα έλθει με τη λύση! Δηλαδή με την δική μας αποδοχή και αναγνώριση των τετελεσμένων.

Αναμενόμενο και το κατάπτυστο γεγονός ότι κανένας δεν μιλά για δύο τουρκικές εισβολές, για συνεχιζόμενη κατοχή, για τουρκικά εγκλήματα, για επιστροφή των Ελλήνων προσφύγων, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, (το θέμα των εγκλωβισμένων σχεδόν έσβησε όπως και το θέμα των αγνοουμένων), καμία ευθύνη για τους υπεύθυνους των τραγωδιών του τόπου μας, για τους έποικους… Κανένας δεν προσβάλει τους Βρετανούς για την παραβίαση του δικού τους ψηφίσματος 550/84…

Ο κ. Χριστοδουλίδης μας,  γνωρίζει πολύ καλά ότι είτε ομοσπονδία, είτε δύο κράτη με δύο συνιστώντα (κράτη).  είτε διχοτόμηση είτε και βεβαίως συνομοσπονδία, χαλαρή, σφιχτή, μισοδεμένη, αποκεντρωμένη ή ξυπόλυτη,  η βάση της μοιρασιάς, της λεγόμενης πολιτικής ισότητας, εξυπακούει στον βρετανο-τουρκικό φυλετικό δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό διαχωρισμό (ΔΔΟ)…

Επομένως προς Θεού κ. Νίκο Χριστοδουλίδη μην δώσετε την ευκαιρία να σας καταγράψουν και εσάς ως «precious asset», θα είναι άδικο.

O  Γουίνστον Τσέρτσιλ στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 5.10.1938, καταγγέλλοντας  την Συμφωνία του Νέβιλ Τσιάμπερλαιν με τον Χίτλερ είπε:

We have suffered a total and unmitigated defeat… Czechoslovakia will be engulfed in the Nazi régime. We are in the presence of a disaster of the first magnitude… we have sustained a defeat without a war…and that the terrible words have for the time being been pronounced against the Western democracies: “Thou art weighed in the balance and found wanting”. And do not suppose that this is the end. This is only the beginning of the reckoning. This is only the first sip, the first foretaste of a bitter cup which will be proffered to us year by year unless by a supreme recovery of moral health and martial vigour, we arise again and take our stand for freedom as in the olden time.

http://www.churchill-society-london.org.uk/Munich.html

Και ο Αδόλφος Χίτλερ για τον Τσάμπερλαιν: “Our enemies are men below average, not men of action, not masters  they are little worms, I saw them at Munich”.

( Από το βιβλίο «Rise and fall of the third Reich» του  William L. Shirer)

Ο μεν πρώτος μεγάλος άνδρας για την κατάπτυστη συμφωνία κατευνασμού του κατακτητή ο δε δεύτερος χαρακτηριστικό το πώς βλέπουν οι κατακτητές τους δουλοπρεπείς και υποταγμένους που απεμπολούν τα εθνικά τους συμφέροντα.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 6/12/2020 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ