Διεθνής διασυρμός της χώρας εξαιτιας της κυβέρνησης Μητσοτακη – Guardian: Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούνται για δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Guardian και Le Monde έχουν αναδείξει σε πρωτο θέμα τις διπλές λίστες κρουσμάτων των ελληνικών αρχών. Ο Guardian με τίτλο: Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούνται για δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων και η Le Monde με τίτλο: Ο αμφιλεγόμενος  αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19.

Η Helena Smith στο ρεορτάζ της στον Guardian με τίτλο  «Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούνται για δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων» παρουσιάζει την πολιτική αντιπαράθεση για τα στοιχεία της πανδημίας, τον ΕΟΔΥ, το lockdown και τις φωτογραφίες του Κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα.

2B2FBA6D 497A 41AC A33A 4D644DE9E96C

Σημειώνει ότι «αποκαλύψεις για στρεβλώσεις στην καταμέτρηση κρουσμάτων  κορωνοϊού έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αντιπαράθεση στην Ελλάδα». Αναφέρει επίσης, ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε βράδυ η κυβέρνηση σχετικά με τον κορωνοϊό έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή μετά από δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση από την πλευρά του ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι το απαγορευτικό παρατείνεται ως τις 14 Δεκεμβρίου λόγω υψηλού ποσοστού διάδοσης, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «θεωρίες συνωμοσίας». Η αντιπαράθεση έχει ενταθεί και από τη συμπεριφορά του ίδιου του Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με τη γυναίκα του παραβίασαν τους περιοριστικούς κανόνες. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ζευγαριού που έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα και πόζαρε με περαστικούς, χωρίς να φορά κανείς μάσκες ή να τηρεί αποστάσεις, όπως σημειώνουν επικριτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον θόρυβο προκαλώντας περισσότερη οργή και κατηγορίες για «δυο μέτρα και δυο σταθμά», όταν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός «δε θα αρνούνταν ποτέ να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί» από πολίτες. «Ο Μητσοτάκης κατηγορείται επειδή είναι ανθρώπινος», είπε.

Τα δρακόντεια μέτρα στο πλαίσιο του lockdown περιλαμβάνουν τεράστια πρόστιμα σε παραβάτες. Μόνο το Σαββατοκύριακο η αστυνομία ενέτεινε τους ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα 780.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν, οι αρχές πρέπει να ειδοποιούνται  μέσω SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση και οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να απομακρύνονται πολύ από τα σπίτια τους, αν επιλέξουν να αθληθούν σε εξωτερικό χώρο. Η Πάρνηθα απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, όπου ζει η οικογένεια Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έχει πληγεί από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Επιδημιολόγοι λένε ότι το εθνικό lockdown, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, δεν κατάφερε να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στη βόρεια Ελλάδα. Εχθές ανακοινώθηκαν 1882 νέα κρούσματα και 100 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν στους 622, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

F9004710 8A74 4610 B106 7D2649803982

Η Le Monde στον υπότιτλο της αναφέρει: «Η Αθήνα ξεκίνησε έρευνα για τη μέθοδο καταμέτρησης του αριθμού των κρουσμάτων, που συνδέονται με την επιδημία  του κορωνοϊού, που λέγεται ότι είναι εσφαλμένη λόγω της ύπαρξης δύο παράλληλων καταλόγων».

Το ρεπορτάζ της  Marina Rafenberg αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εν μέσω του δευτέρου κύματος της επιδημίας κορονοϊού, πιο μολυσματικού από το πρώτο στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δέχεται τα πυρά της κριτικής από αυτό το Σαββατοκύριακο. Δύο εφημερίδες, η Δημοκρατία και Το Βήμα, ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα για τον υπολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, υπήρχε μόνο ένα μητρώο που διατηρούσε ο EOΔY, αλλά από το καλοκαίρι εμφανίστηκε ένα δεύτερο. Οι γιατροί και τα εργαστήρια πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά και στα δύο μητρώα.

Οι δύο εφημερίδες καταδεικνύουν τον δημόσιο οργανισμό, «ο οποίος φαίνεται να ήθελε να δημιουργήσει το δικό του μητρώο, αναθέτοντας την εφαρμογή του σε μια ιδιωτική εταιρεία, που επωφελήθηκε από μια πολύ καλή σύμβαση, και η οποία φαίνεται ότι απέκρυψε τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων , οδηγώντας σε μια κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος. (…)

Σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα To Βήμα, αυτοί οι δύο ανταγωνιστικοί κατάλογοι είναι το αποτέλεσμα μιας “βαθιάς διαφωνίας” μεταξύ αφενός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
υπό την προεδρία του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και από την άλλη το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία, το χάος που δημιουργήθηκε από την ύπαρξη αυτών των δύο καταλόγων οδήγησε σε “καθυστέρηση επτά ημερών” στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε βράδυ από τις αρχές. Μετά από αυτές τις κατηγορίες, ξεκίνησε δικαστική έρευνα τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ο Υπουργός υγείας θα ανακριθούν.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ