19/06/2021

Δένδιας – Χριστοδουλίδης τίναξαν στον αέρα το συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ!

Να αναμένουμε νέα άρθρα του γερμανικού τύπου, που θα παρουσιάζουν τον Νίκο Δένδια ως πολεμοχαρή!
Με απόλυτο συντονισμό και προσεκτική προετοιμασία, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, κατάφεραν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Απέτρεψαν το σχέδιο Μπορέλ να τορπιλίσει την συζήτηση για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής!
Για πρώτη φορά το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ δεν εξέδωσε συμπεράσματα. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το τι συνέβη μέσα στη σύνοδο.

Ανοίγοντας πλέον τον δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη ώστε την ερχόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ να απαιτήσουν άμεσα κυρώσεις, ή να βάλουν βέτο. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Και δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Διότι την δικαιολογία που πήγε να δώσει ο Μπορέλ στους ηγέτες, την κατέστρεψαν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου.

Οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, σε απόλυτο συντονισμό και με εξαιρετική προετοιμασία, έθεσαν ένα ιδιότυπο «βέτο» σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιεχομένου της συνάντησης αναφορικά με την Τουρκία από άλλα θέματα, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής να είναι ορθάνοιχτος.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε σαφέστατη πρόθεση να υποβαθμίσει την συζήτηση περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας προβάλλοντας το θέμα του προϋπολογισμού και το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας, ώστε να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ακόμα ελληνικό Βατερλώ στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής. Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια του Μπορέλ απέτρεψαν ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τώρα λοιπόν το πεδίο είναι ανοιχτό, υπουργοί εξωτερικών έκανα αυτό που έπρεπε και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Στην επόμενη σύνοδο κορυφής δεν έχουν καμία δικαιολογία για να μην επιτύχουν το αυτονόητο. Σκληρές, συγκεκριμένες και άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ας παραδειγματιστούν λοιπόν από αυτό που έκαναν σήμερα οι κκ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης και ας μην τολμήσουν να κρυφτούν πίσω από δικαιολογίες. Κυρώσεις η βέτο σε όλα. Τόσο απλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ