Επιτροπή λοιμωξιολόγων χωρίς λοιμωξιολόγους; Μόνο στην Ελλάδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε όλο τον κόσμο είναι αποδεκτό με σαρωτική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ότι οι άνθρωποι εκτός από το υλικό μέρος του σώματός μας, διαθέτουμε και ψυχή, με την επιστήμη της ψυχιατρικής να εξελίσσεται διαρκώς και να ανθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα θεραπευτήρια των προγόνων μας (Ασκληπιεία) διέθεταν και θέατρα για την ψυχαγωγία των ασθενών, επειδή ο άνθρωπος εθεωρείτο ως συνύπαρξη της ύλης του σώματος και της ψυχής, η οποία σαν αναπόσπαστο μέρος έπρεπε να συνυπολογίζεται στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης του ασθενούς, στον οποίο προσφερόταν ολιστικήθεραπεία. Η ελληνική ιατρική αντιμετώπιζε τον ασθενή ως άνθρωπο και όχι ως πάθηση.

https://www.kathimerini.gr/society/358849/ta-asklipieia-dinoyn-akomi-didagmata/

Δυστυχώς στις μέρες μας, είναι πολύ λίγοι οι γιατροί της κλασσικής ιατρικής που δίνουν την ανάλογη προσοχή στους ασθενείς που προσπαθούν να θεραπεύσουν.

Τον τελευταίο χρόνο, λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας στα σπίτια, μελέτες στη Γαλλία έδειξαν λόγω covid και lockdownότι: 20% Γάλλων έχουν αυτοκτονικές τάσεις, διπλασιάστηκαν κατάθλιψη και άγχος, και πάνω από 20% χρήση ψυχοφαρμάκων.

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι η νέα καραντίνα θα προκαλέσει έξαρση στις αυτοκτονίες, στους αυτοτραυματισμούς, στον αλκοολισμό και στην ενδοοικογενειακή βία.

Η επιστημονική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Σούμια Σουαμινάθαν σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Δημοκρατία αποκάλυψε ότι οι επιπτώσεις των lockdowns θα είναι ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εκατομμύρια επιχειρήσεις θα κλείσουν, ενώ το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των 3,3 δισεκατομμυρίων κινδυνεύει να χάσει το βιός του. Τα lockdowns έχουν πολλαπλάσιες αρνητικές επιδράσεις στους ευάλωτους και οικονομικά ασθενέστερους πληθυσμούς.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18 ως 24 χρονών είχαν αυτοκτονικές διαθέσεις.

«Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας, ψυχικής και κοινωνικής», υπογράμμισε με νόημα ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι η πρώτη καραντίνα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, ενός χρόνιου προβλήματος που σκοτώνει 1.500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. «Μόνο το πρώτο lockdownμπορεί να στοιχίσει περίπου 1.400.000 περισσότερους θανάτους από φυματίωση σε έναν ορίζοντα πέντε ετών», είπε.

Στην χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμμία μέριμνα για την αποφυγή των ψυχικών συνεπειών από τους εγκλεισμούς που έχουν επιβληθεί. Ευαισθησία για τον συνάνθρωπο μηδέν.

Ρίχνοντας μια ματιά στην 26μελή Επιτροπή του Υπ. Υγείας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού βάσει των στοιχείων που της παρέχονται από τον ΕΟΔΥ, βλέπει κανείς ότι ανάμεσα στις ειδικότητες του Ενδοκρινολόγου – Ενταντικολόγου – Επιδημιολόγου – Μικροβιολόγου – Λοιμωξιολόγου – Παιδιάτρου – Παθολόγου – Πνευμονολόγου, συμμετέχει και ένας Πλαστικός Χειρούργος! (πρόεδρος ΠΙΣ)

https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/6723-synedriash-epitrophs-antimetwpishs-ektaktwn-symbantwn-dhmosias-ygeias-apo-loimogonoys-paragontes

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ypourgeio-ygeias-ektakti-synedriasi-epitropis-ektakton-symvanton-apo-loimogonous-paragontes/127627/

Δηλαδή, απουσιάζει από την Επιτροπή κάποιος Ψυχίατρος – θα έπρεπε να είναι πολλοί και όχι ένας – και υπάρχει Πλαστικός Χειρούργος! Τι να πει κανείς! Η ευαισθησία της κυβέρνησης για τον κόσμο με λαμβανόμενα μέτρα ό,τι νάναι, κτυπάει κόκκινο. Ήμαρτον!

Κάποιοι λίγοι χωρίς οικονομικά προβλήματα φροντίζουν ανέμελα για την ψυχική τους υγεία στην Πάρνηθα, ενώ σε όλους τους άλλους έχει επιβληθεί τουλάχιστον το άγχος και η κατάθλιψη. Οπολύς ο κόσμος με τα οικονομικά προβλήματα που τον στοιχειώνουν μήπως θα έπρεπε να προτιμήσει τον Υμηττό, μπας και συναντήσει κανέναν εξωγήϊνο με συναισθήματα, όπως είχε αναφέρει πριν καιρό ο κύριος πρωθυπουργός;

Ατυχώς, η οικονομία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν διαθέτουν καμία Επιτροπή για υποστήριξη και είναι ολοφάνερο πλέον ότι η καταστροφή και το ξεπούλημα ήδη έχει γίνει στους Γερμανούς και στους Τούρκους με τα επερχόμενα μνημόνια και την εκχώρηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δημήτρης Μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ