17/06/2021

Οι Τούρκοι «καταλαμβάνουν» την Μεσόγειο με πέντε ναυτικά παρατηρητήρια

Σε  μια ακόμη επίδειξη αδιαλλαξίας και επιθετικότητος προβαίνει ο Ερντογάν,  «περικυκλώνοντας» την ανατολική Μεσόγειο  με ναυτικά παρατηρητήρια,  την στιγμή που η Γερμανία ενορχηστρώνει ψοφοδεή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Εξ άλλου ο Τούρκος Πρόεδρος από το Μπακού, όπου ευρίσκεται δηλώνει ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι κυρώσεις της Ευρώπης». Γιατί να τον ενδιαφέρουν άλλωστε; Οι πληροφορίες συγκλίνουν πώς ούτε σοβαρές κυρώσεις θα επιβληθούν κατά την Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει σήμερα, ούτε βεβαίως υπάρχει περίπτωσις η Ευρώπη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και να θέσει θέμα  εμπάργκο πολεμικού υλικού προς την χώρα-ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου.

Και πάλι, όπως και το 2019, συζητούνται κυρώσεις που θα επιβληθούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Όχι  πραγματικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στο τουρκικό Κράτος και θα πλήξουν την παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Για την ακρίβεια αναφέρεται ότι η ΕΕ  θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στην βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειασθεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής τους. Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό τόσο της ΕΕ ως διεθνούς πολιτικής οντότητος, όσο και εκείνων που επίστευσαν σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, η  φιλοκυβερνητική εφημερίς «Turkiye»  απεκάλυψε την   απόφαση για ανάπτυξη ναυτικών παρατηρητηρίων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα  εγκαταστήσει πέντε σταθμούς παρατηρήσεως με σκοπό την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της. Υποστηρίζει δε ότι η Άγκυρα αναζητεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ελεεινολογώντας την Ελλάδα ότι δε προσέρχεται σε αυτές.

Επί της ουσίας, συμφώνως προς το δημοσίευμα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών θα εγκαταστήσει στην ανατολική Μεσόγειο Σταθμούς Παρατηρήσεως σε πέντε περιοχές. Τα Παρατηρητήρια, που θα υπάγονται στην Ακτοφυλακή, θα εγκατασταθούν σε τρεις περιοχές της βορείου Κύπρου και συγκεκριμένα στο Ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στο Τέμπλος και στα Λιβερά (Σ.Σ: αναφέρονται ως Zafer Burnu, Zeytinlik,  και Sadrazamkoy αντιστοίχως), και τα άλλα δύο στην περιοχή Kel Dag του Νομού Hatay και στην Επαρχία Anamur του Νομού Μυρσίνης (Mersin). Κατά το δημοσίευμα τo υπουργείο σχεδιάζει να τα εγκαταστήσει το επόμενο έτος.

Ο Ερντογάν πάντως βρέθηκε στον Καύκασο για την στρατιωτική «παρέλαση της νίκης» που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Στην παρέλαση ο Ερντογάν στεκόταν δίπλα στον Αζέρο ομόλογό του και Ιλχάμ Αλίγιεφ ενώ συμμετείχαν και αποσπάσματα τουρκικού στρατού.

Πρόκειται για μία ακόμα ομολογία της ενεργού εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που οδήγησε τους Αρμένιους σε μία οδυνηρή ήττα και σε απώλεια ιστορικών εδαφών.

Από χθες εξ άλλου κυκλοφόρησε και βίντεο με το τουρκικό απόσπασμα να προετοιμάζεται για την παρέλαση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Χθες στην Συρία και στην Λιβύη. Σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν. Αύριο θα είναι παντού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ