Σοκ με τις παρενέργειες του εμβολίου στην Βρετανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη βιασύνη των αρμόδιων Αρχών να «τρέξουν» τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της Βρετανίας με το νέο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (το οποίο αναμένεται και στην Ελλάδα στις αρχές του Νέου Έτους) πλήρωσαν χθες με επιπτώσεις στην υγεία τους δύο πολίτες στη χώρα, καθώς μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση!

Οπως είναι ήδη γνωστό από την Τρίτη, εκατοντάδες Βρετανοί έσπευσαν χθες να λάβουν το εμβόλιο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να το χρησιμοποιεί. Παρ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι ρυθμιστικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει ρητά τις προηγούμενες ημέρες πως οποιοσδήποτε έχει ιστορικό «σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων» σε φάρμακα, τρόφιμα ή σε εμβόλια δεν πρέπει να βιαστεί να εμβολιαστεί. Αυτήν την οδηγία φαίνεται πως δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη κάποιοι.

Ο λόγος για δύο εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), οι οποίοι εμφάνισαν λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό τους αλλεργική αντίδραση. Οπως έγινε γνωστό από τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, οι δύο εργαζόμενοι αισθάνθηκαν άρρωστοι, ειδοποίησαν τους αρμοδίους και τώρα βρίσκονται εκτός κινδύνου στο στάδιο της ανάρρωσης.

Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας για τον έλεγχο και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων (ΜΗRA), η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των συγκεκριμένων εμβολίων, εντόπισε το πρόβλημα και έσπευσε να ενημερώσει το NHS. «Οπως σε κάθε νέο εμβόλιο, έτσι και τώρα η MHRA μας συμβούλεψε να προχωρήσουμε σε προληπτική διακοπή εμβολιασμού σε όσους είναι αλλεργικοί, έπειτα από δύο περιπτώσεις ασθενών. Και οι δύο αναρρώνουν καλά» σχολίασε χθες ο καθηγητής και εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS Στέφεν Πρόουις.

Οδηγία για τους αλλεργικούς
Αμέσως μετά την καταγραφή των δύο περιστατικών η MHRA εξέδωσε ξανά ανακοίνωση-οδηγία, τονίζοντας πως οποιοδήποτε άτομο αντιμετωπίζει ζητήματα αλλεργικών αντιδράσεων δεν πρέπει να εμβολιάζεται, υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως η διαδικασία συνολικά θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε εγκαταστάσεις όπου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας σε άτομα που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα.

«Ερευνούμε με προσοχή τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία για εμάς αποτελούν ζήτημα προτεραιότητας» δήλωσε χθες εκπρόσωπος του MHRA σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας: «Οταν θα έχουμε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που θέλουμε γύρω από το θέμα που ανέκυψε, θα επανέλθουμε δίνοντας περαιτέρω οδηγίες».Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Pfizer, η οποία σε ανακοίνωσή της, αφού έκανε αναφορά στα δύο περιστατικά εμφάνισης αλλεργιών μετά τη λήψη του εμβολίου, σημείωσε πως τόσο η ίδια όσο και η BioNTech υποστηρίζουν την έρευνα που διεξάγει για το θέμα η MHRA.

Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία έσπευσε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο -όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές που έγιναν- είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ