Ο ΟΛΠ κάνει έργα δίπλα στον τάφο του Θεμιστοκλή! Οργή και προσφυγές των κατοίκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των έργων σε απόσταση αναπνοής από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή! Κάτοικοι της Πειραϊκής προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του ΟΛΠ!

Δύο προσφυγές κατά των εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ στην Πειραϊκή, κατέθεσαν το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και 24 πολίτες για την άμεση διακοπή των εργασιών της νότιας προβλήτας κρουαζιέρας προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του Πειραιά.

Οι κάτοικοι της Πειραϊκής κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΛΠ ΑΕ η οποία θα συζητηθεί στις 12 το μεσημέρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, “από τις 6 Νοεμβρίου η εταιρεία προβαίνει σε καθημερινή βάση στη συστηματική φθορά και ρύπανση του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του περιβάλλοντα ιστορικού χώρου με επιχωματώσεις σε απόσταση αναπνοής από αυτό χωρίς τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή που χρονολογείται από τις αρχές του 4ου πΧ και αποτελεί τοπόσημο του Πειραιά.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Πειραϊκής, οι υπεύθυνοι του ΟΛΠ ξεκίνησαν τα έργα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, σε παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής ΑΕΠΟ, με επακόλουθη συνέπεια την διασπορά των αιωρούμενων σωματιδίων των υλικών στο θαλάσσιο περιβάλλον σε απόσταση μικρότερη της ελάχιστης των 100 μ. που προέβλεπε σχετική απόφαση του ΚΑΣ (30/4.12.2012).

C9F3EF62 4DBB 4596 8A98 B7A261D56D83
Για κίνδυνο του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή κάνουν λόγο οι κάτοικοι

Και συμπληρώνουν:

“Ξεκίνησαν δίχως την σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης για την κατασκευή του αναγκαίου προστατευτικού μόλου, που επιβάλλει η απόφαση του ΚΑΣ, καθώς τα λιμενικά έργα μεταβάλουν την συμπεριφορά των κυμάτων και ρευμάτων με ενδεχόμενο την καταστροφή του μνημείου.

Ξεκίνησαν δίχως την κατασκευή των επιβαλλόμενων κατάλληλων ιλυοπετάσματων προστασίας του θαλάσσιου χώρου . Πρόχειρα και προφανώς μη αποτελεσματικά ιλυοπετάσματα τοποθετήθηκαν επί τόπου από την ΟΛΠ ΑΕ μετά από καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύοντας την πλήρη έλλειψη αίσθησης συμμόρφωσης με τις ανωτέρω αποφάσεις.

Ξεκίνησαν δίχως την τήρηση των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Πολιτισμού (12.10.2018) αναφορικά με το έργο της ανάδειξης του Κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή, το οποίο δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί με το λιμενικό έργο της κατασκευής της Νότιας προβλήτας”.

Εκτός από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούν τη διακοπή των εργασιών, κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα δια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για την διαρροή στο θαλάσσιο περιβάλλον περίπου 30.000 τόνων επιχωματώσεων της ΟΛΠ ΑΕ, προκαλώντας “ανυπέρβλητου μεγέθους θαλάσσια ρύπανση”, όπως καταγγέλλουν.

4B241205 E72D 40D8 A0CB 0E4BD38DBA6B

Με αφορμή την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

“Η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση των πολιτών οι οποίοι οφείλουν να μεριμνούν, κυρίως όταν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας αδιαφορούν για την συντελούμενη φθορά με σοβαρότατες και αμετάκλητες, επιπτώσεις , που αφορούν τόσο το ταφικό μνημείο όσο και ολόκληρο το μνημειακό χώρο ο οποίος – λόγω της ανεξέλεγκτης εκτέλεσης των έργων – κινδυνεύει να αποκοπεί οριστικά από το περιβάλλον με το οποίο συνθέτει μια ιστορική αισθητική και λειτουργική ενότητα – Ψυττάλεια και στενά της Σαλαμίνας”.

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες από την καταγγελλόμενη ρύπανση σε απόσταση αναπνοής από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ