Χάθηκε ο έλεγχος από την κυβέρνηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παθήματα δεν έχουν γίνει, όπως φαίνεται, μαθήματα για την κυβέρνηση και αυτοί οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες είναι οι πολίτες. Ολοι εμείς.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το ατελείωτο αλαλούμ γύρω από τις αποφάσεις για την όποιας μορφής παράταση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία της αγοράς.

Αυτό που συνέβη χθες είναι το πιο πρόσφατο αλλά και απολύτως χαρακτηριστικό κρούσμα. Συνομίλησε η ηγεσία του επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πρωτεύουσας με τον Αδωνι Γεωργιάδη, συμφώνησαν κάποια πράγματα για το άνοιγμα, αρχικά, των κομμωτηρίων και λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε να διαψεύδει – ουσιαστικά τον εαυτό του.

Είχαν προηγηθεί και οι μακάβριες δηλώσεις του ότι «διατηρούμε την καραντίνα για να βλέπει ο κόσμος τους νεκρούς και να φοβάται», αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση για την πραγματική ποιότητα του πολιτικού ανδρός.

Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αστοχίες όλου του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν στη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, όφειλε να έχει ανασυνταχθεί. Να κάνει ουσιαστική και όχι ψευδεπίγραφη και προσχηματική αυτοκριτική και τουλάχιστον να προσπαθήσει να σώζει ό,τι σώζεται.

Δυστυχώς, η ελπίδα αυτή -που την είχαμε ίσως ανάγκη όλοι για να μη βυθιστούμε περισσότερο στην κατάθλιψη και την απόγνωση- αποδεικνύεται φρούδα. Και ο πιο αδαής διαπιστώνει ότι κάθε πλευρά υποστηρίζει τα δικά της. Κάθε κατηγορία ειδικών -και μη- κάνει τις δικές της εισηγήσεις. Κάθε επαΐων -και μη- προβαίνει στις δικές του ανακοινώσεις. Αλλα λένε οι επιστήμονες και οι λοιμωξιολόγοι, άλλα οι πολιτικοί, άλλα οι τεχνοκράτες κ.ο.κ.

Ετσι, την ίδια ώρα που η υγειονομική κρίση εντείνεται, ο απολογισμός επί καθημερινής βάσεως παραμένει οδυνηρός και το lockdwon φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν λειτουργεί, με δραματικές συνέπειες μάλιστα για την οικονομία και την κοινωνία, η έλλειψη ακόμη και του πιο στοιχειώδους συντονισμού στην κυβέρνηση είναι εμφανής. Οι φυγόκεντρες τάσεις αντιθέτως μεγαλώνουν.

Ουδείς μπορεί να έχει έστω και μια στοιχειώδη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, για την περίοδο των εορτών και αργότερα. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιδημιολογική αβεβαιότητα, αλλά και στην απώλεια του ελέγχου, που δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, έχει επέλθει σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ