24/07/2021

Θριαμβολογεί ο «σουλτάνος» μετά την προκλητική ανοχή στα «τσαλίμια» του

Τρίβοντας τα χέρια του για το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι ακόμη μία φορά επέδειξαν προκλητική ανεκτικότητα απέναντι στα «τσαλίμια» του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως «λογικές» χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή προέβλεπε πως η επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Αγκυρα, καταπώς θα επιθυμούσαν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων σχετικά με τη διένεξη για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας οποιαδήποτε αυστηρότερα βήματα έως τον Μάρτιο, ο «σουλτάνος» δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους: «Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να δώσουν στην Τουρκία». Πρόσθεσε επιπλέον πως λογικές χώρες στην Ε.Ε. απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση.

Στο παιχνίδι των δηλώσεων -και ενώ η Τουρκία για ευνόητους λόγους υποκρινόταν χθες ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. μπήκε και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος. Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την Ε.Ε. να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η διάσκεψη την οποία προτείνει με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Αγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Υπέδειξε δε με προκλητικότητα ακόμη μία φορά, η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Θλιβεροί πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού, που έφυγε με σκυμμένο κεφάλι

Οι θλιβερές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το επιστέγασμα των κάκιστων για την πατρίδα μας εξελίξεων στο διήμερο που αυτή διεξήχθη.

Θεωρώντας προφανώς ότι οι Ελληνες πολίτες -στους οποίους απευθυνόταν- είναι ηλίθιοι, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πανηγυρίσει, αντί να κάνει μια αποτίμηση του τι συνέβη και να εξηγήσει προς όλες τις πλευρές με ποιους τρόπους μάς απογοήτευσαν οι Ευρωπαίοι.

Εμφανώς καταπονημένος, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιχειρήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της συνόδου, μας ενημέρωσε ότι το καλύτερο εργαλείο δεν είναι οι κυρώσεις αλλά η απειλή κυρώσεων, χωρίς όμως να συμπληρώσει ότι απειλές που δεν υλοποιούνται δεν είναι καν εργαλείο. Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, προσπάθησε να τα «μπλέξει» με το περίφημο «εμπάργκο όπλων», αναγνωρίζοντας επιτέλους ότι δεν είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά διμερών επαφών, απέφυγε να απαντήσει για την Κύπρο και αναφέρθηκε μάλιστα και σε «κυρώσεις», κάνοντας όλους τους Ελληνες να αναρωτιούνται ποιες είναι αυτές και ποιους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά τα επιχειρήματα περί της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «υπερωκεανίου» -θέλοντας προφανώς να διαβεβαιώσει τους Ελληνες πολίτες ότι ο χρόνος δεν έχει ουδεμία σημασία στο επίπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων- και μας διαβεβαίωσε ότι, όταν η Ευρώπη κάνει τη στροφή της, δεν θα… ξαναλλάξει πορεία.

«Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μία πρόταση αυτό το οποίο έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Την πιο ισχυρή μετά την «ισχυρή προειδοποίηση του Οκτωβρίου» και την πιο ισχυρή μέχρι την επόμενη «ισχυρή προειδοποίηση του Μαρτίου», όπως σχολιάστηκε.

Η αμηχανία του πρωθυπουργού ήταν φανερή όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το βέτο της Κύπρου και εάν αυτό έφερε θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο ελληνικό κράτος. Αντί να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποίησε και η χώρα μας την απειλή του βέτο, όπως ρωτήθηκε, προτίμησε να αναφερθεί στην αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας και Κύπρου… Εξίσου αμήχανος ήταν ο πρωθυπουργός και όταν ερωτήθη σχετικά με τις πανηγυρικές δηλώσεις Ερντογάν περί «λογικών χωρών» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που απέτρεψαν τα σχέδια της Ελλάδας και της Γαλλίας για κυρώσεις. Ισχυρίστηκε ότι δεν την έχει διαβάσει αναλυτικά και προτίμησε να αναφερθεί σε μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών -τυπική, θα έλεγε κανείς, της συμπεριφοράς της Τουρκίας-, που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω και με την οποία γινόταν ελαφρότατη κριτική στις λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας.

Αλλά και για το έτερο ζήτημα, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε, το εμπάργκο όπλων, οι εξηγήσεις του σχετικά με το τι έγινε μόνο πειστικές δεν ήταν. «Εθεσα το ζήτημα μετ’ επιτάσεως» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά αντιθέτως είναι ζήτημα διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός, πάντως, ισχυρίστηκε ότι έχουμε αρχίσει να «κερδίζουμε» αυτή τη μάχη, την ίδια στιγμή που οι γερμανικές εταιρίες συνεχίζουν να εργάζονται για την παράδοση επιθετικών συστημάτων στην Τουρκία.

Μνημείο υποκρισίας οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

«Δύσκολη» χαρακτήριζε χθες τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. – μια σύνοδος-χάδι για τους Τούρκους που διατηρούν όλα τα περιθώρια με την ανοχή των Βρυξελλών για να συνεχίσουν να «αλωνίζουν» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμιζε, παρ’ όλα αυτά όμως, ότι η Ε.Ε. «πρέπει να υιοθετήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές κι αυτό έκανε».

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, επιθυμούσε να κάνει «πιο εποικοδομητική τη σχέση με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι εξαιτίας των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Ε.Ε. προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις (σ.σ.: στη λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρίες όπου επιβάλλονται οι κυρώσεις από την Ε.Ε.). Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για πρόκληση στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι «οι Κύπριοι συνάδελφοι έχουν δίκιο να εκφράζουν παράπονα και τους στηρίζουμε πλήρως», ενώ αναφορικά με την αποχώρηση του «Oruc Reis» η Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την Ε.Ε. Τέλος, όπως δήλωσε η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, οι εταίροι συμφώνησαν ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, και «διαβάζοντας» τις εξελίξεις υπό το πρίσμα των γαλλικών συμφερόντων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ