Προσφορά – φιάσκο για τον Σκαραμαγκά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς νέο διαγωνισμό για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οδηγεί το χαμηλό τίμημα που κατέθεσε ο όμιλος North Star του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου. Συμβολική προσφορά και από τον όμιλο ΟΝΕΧ.

Όπως φαίνεται, το τίμημα που προσφέρει ο μοναδικός επενδυτής που εμφανίστηκε είναι αρκετά μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει η κυβέρνηση και ο ειδικός διαχειριστής. Ο διαγωνισμός αφορά το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων, εγκαταστάσεις σε έκταση 400 στρεμμάτων.

Η προσφορά που κατέθεσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο όμιλος ONEX έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πλευρά Πάνου Ξενοκώστα (που διαχειρίζεται ήδη τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και επιδιώκει να αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας) θέλει να βρίσκεται μέσα και στη διαδικασία για τον Σκαραμαγκά. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση Ξενοκώστα δήλωνε έως πριν από λίγες ημέρες πως σε συνεργασία με αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα διεκδικούσε τον Σκαραμαγκά για να δημιουργήσει «ναυτιλιακό cluster». Τελικά ούτε οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν ούτε ο κ. Ξενοκώστας που κατέθεσε φάκελο μόνο και μόνο για τυπικούς λόγους.

Η διοίκηση της North Star, που κατέθεσε προσφορά μέσω της θυγατρικής Pyletech Technologies, ανακοίνωσε: «Έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Σε ορίζοντα τετραετίας η συνολική επένδυσή μας θα ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία».

Έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για το υψηλό ελάχιστο τίμημα στον δεύτερο διαγωνισμό, που προωθείται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αφορά παρακείμενο ακίνητο. Η ΕΤΑΔ έχει καθορίσει το ελάχιστο τίμημα για το οικόπεδο στα 55.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αντιδρούν κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ