Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε παιδιά σε σπάνιες περιπτώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε παιδιά, σε σπάνιες περιπτώσεις, υποστηρίζουν ερευνητές από το βρετανικό University of Manchester, μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής επιστήμονας.

Διαπίστωσαν ότι η παράλυση μπορεί να συμβεί όταν ο SARS-CoV-2 μολύνει τη σπονδυλική στήλη του παιδιού και προκαλεί νευρολογικές επιπλοκές.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο ερευνητής Σταύρος Στιβαρός, μελέτησε 38 παιδιά με ασυνήθιστα συμπτώματα του Covid-19. Τα 13 από αυτά, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Society of Pediatric Neuroradiology», νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία, οκτώ στη Βρετανία, πέντε στις ΗΠΑ, τέσσερα στη Βραζιλία, τέσσερα στην Αργεντινή, δύο στην Ινδία, ένα στο Περού και ένα στη Σαουδική Αραβία.

Οκτώ παιδιά δεν είχαν αναπνευστικά συμπτώματα της ασθένειας, τέσσερα πέθαναν αφότου κόλλησαν άλλες ασθένειες, όπως φυματίωση ή χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη, καθώς ο κορονοϊός εξασθένησε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τέλος, δύο παιδιά έπαθαν παράλυση, η οποία παρέμεινε ακόμη και όταν γιατρεύτηκαν από τον Covid-19. Και τα δύο είναι τετραπληγικά και αναπνέουν με τη βοήθεια αναπνευστήρα μέσω τραχειοτομής, ενώ τρέφονται με σωλήνα μέσω γαστροστομίας. «Είναι ξεκάθαρο από τον αριθμό των παιδιών με Covid-19 που είδαμε ότι οι νευρολογικές επιπλοκές είναι σπάνιες» σημείωσε ο ερευνητής Σταύρος Στιβαρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ