Οι Γερμανοί παίζουν βρώμικα… Η Ελλάδα με «μέσον» τον κ. Μπουρλά δεν θα πάρει επιπλέον εμβόλια;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διμερής συμφωνία Βερολίνου -Pfizer για επι πλέον προμήθεια 30 εκατομμυρίων εμβολίων – Ο γερμανικός εθνικισμός του φαρμάκου τινάζει στον αέρα την ευρωπαική πολιτική- Οργή Κομμισσιόν

Πρώτη ξεκίνησε η Μεγάλη Βρετανία της οποίας ο πληθυσμός άρχισε να εμβολιάζεται κατά προτεραιότητα πριν δύο εβδομάδες.

Εξέλιξη, η οποία χαιρετίστηκε από τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ως το πρώτο μεγάλο ευεργέτημα για τους πολίτες της χώρας αυτής μετά την απαγκίστρωση τους από την ΕΕ μέσω του Brexit και ως απόφαση «ελευθερίας». Aλλά και ταυτόχρονα εξέλιξη που επικρίθηκε από τον γερμανικό τύπο και τον πρέσβη της Γερμανίας στο Λονδίνο ως «βρετανικός εθνικισμός του φαρμάκου». Και τούτο διότι το Λονδίνο υπόκειται τυπικά ακόμη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς φαρμάκου κατά την μεταβατική περίοδο του Brexit.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις όμως, η Γερμανία που, σημειωτέον ασκεί και την προεδρία της ΕΕ, αποτελεί την ηγέτιδα της ΕΕ, πανικόβλητη και εν όψει του τρίτου κύματος της πανδημίας αποφάσισε να βαδίσει στα ίχνη του Λονδίνου.

Μετά από δημοσιεύματα που προετοίμασαν το έδαφος στρεφόμενα κατά της Κομισιόν, της οποίας ηγείται πρώην Υπουργός της Μέρκελ η Ούρσουλα Φόν ντερ Λάινεν η Γερμανία ανακοίνωσε στην εμβρόντητη Ένωση ότι «καπάρωσε» μονομερώς 30 επιπλέον εκατομμύρια εμβόλια με διμερή συμφωνία με την Pfizer!

Τουτέστιν, μαζί με τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα λάβει αναλογικά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της Moderna η Γερμανία εξασφαλίζει συνολικά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες. Σύμφωνα προς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει άλλες 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/Biontech, όπως αναφέρει η BILD.

Τόσο το εμβόλιο Moderna όσο και το εμβόλιο των Pfizer/Biontech (μαζί 136,3 εκατομμύρια δόσεις) θα παραδοθούν πλήρως στην Γερμανία το 2021, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Επομένως 68,15 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανοσία της αγέλης».

Επιπλέον, η Γερμανία έχει παραγγείλει περαιτέρω εμβόλια, για τα οποία εκκρεμεί ακόμη έγκριση. 42 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Curevac έρχονται στην Γερμανία μέσω της ΕΕ, συν 20 εκατομμύρια δόσεις σε εθνικό επίπεδο. Η Γερμανία λαμβάνει 56,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο AstraZeneca από την ΕΕ και 37,25 εκατομμύρια από το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Το έδαφος για την ισοπέδωση για μια ακόμη φορά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προετοίμασε με δημοσίευμα του το περιοδικό Spiegel με επίθεση κατά των Βρυξελλών. Όπως σημειώνει, η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» παρατηρεί. «Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο…. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα… και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».

Η μονομερής συμφωνία Γερμανίας και ξένης πολυεθνικής προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν η οποία άφησε αιχμές κατά του Βερολίνου. «Ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας ήταν να οικοδομήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλά υποψήφια εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης εμβολίου που θα ήταν ασφαλές αποτελεσματικό και προσιτό για τους Ευρωπαίους πολίτες», τονίζει η Κομισιόν.

«Αυτός ήταν ένας βασικός στόχος της στρατηγικής μας για τα εμβόλια της ΕΕ, στην οποία έχουν εγγραφεί επίσημα όλα τα κράτη μέλη», τονίζει με νόημα, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι η Γερμανία ήταν εξαρχής ενήμερη για κάθε βήμα της διαδικασίας.

«Επίσης, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των κλινικών δοκιμών ή προτού τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών ήταν διαθέσιμα. Δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές», συμπλήρωσε πηγή της Κομισιόν. Στις αρχές, άλλωστε, δεν ήταν το εμβόλιο της Pfizer που φαινόταν πιο κοντά στην πρωτιά, αλλά αυτό της Οξφόρδης και το άλλο της γερμανικής Curevac.

Η μονομερής συμφωνία Γερμανίας- Pfizer εγείρει ένα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση: Να προχωρήσει και εκείνη σε διμερή συμφωνία με την πολυεθνική επικεφαλής της οποίας είναι ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκη διευθύνων σύμβουλος της Αλβέρτος Μπουρλά; Η να μείνει πιστή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Τα αντικειμενικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιδιωχθεί μονομερής συμφωνία. Και γιατί μπορούμε και διότι η πρώτη δόση των εμβολίων λόγω των χαμηλών δεικτών θνητότητας που εμφανίζει η Ελλάδα φθάνει μόνο για 150.000 πολίτες και γιατί από ό,τι φαίνεται -όπως βλέπουμε και στην Ευρώπη- το lockdown θα είναι παρατεταμένο. Ώρα για δράση λοιπόν. Η κυβέρνηση μας εξέπληξε θετικά με την αποτελεσματικότητα της στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ώρα να το πράξει και στο δεύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ