"Απειλούμαστε" από τρία διεθνή μέτωπα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

42282 reusthtaΤρία μέτωπα με διαφορετικά χαρακτηριστικά απειλούν την παγκόσμια οικονομία, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Συρία, Ιράν και Ισπανία…

Στη Συρία τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το πρωί η κατάπαυση του πυρός, ωστόσο υπάρχει διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις και την κατάσταση στη χώρα. Στη διεθνή κοινότητα, επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς ο πρόεδρος Ασαντ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Στο Ιράν οι πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα από την Δύση γίνονται ολοένα και εντονότερες, με το πετρελαϊκό εμπάργκο να είναι ήδη αποφασισμένο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και την Τεχεράνη να σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου σε πολλές εταιρίες σε Ελλάδα, Βρετανία και Γερμανία.

Τέλος, η Ισπανία ανησυχεί την Ευρωζώνη. Οι φήμες για προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης πληθαίνουν μέρα με την μέρα. Γι’ αυτό και χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «γκρεμίστηκαν».

Και τα τρία μέτωπα αποτελούν απειλή για την ρευστή κατάσταση. Στη Συρία μια εμπόλεμη κατάσταση θα ταράξει και πάλι τον Αραβικό κόσμο. Ένταση στο Ιράν θα πλήξει την αγορά πετρελαίου, πάνω στο οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος της οικονομίας (σσ και οι προϋπολογισμοί κρατών). Μια προσφυγή της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης θα σημάνει αναταραχή στην Ευρωζώνη, με επόμενο στόχο την Ιταλία. Δυο οικονομίες με τεράστια μεγέθη και ακόμα μεγαλύτερο φόβο για γενική κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

*Του Δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ