DW : Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία επικράτησαν κατά τη διάρκεια πανδημίας το 2020

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία για ένα ακόμη έτος συνέχισε, τις παράνομες-μακροχρόνιες κρατήσεις, ενώ σημειώνεται κακομεταχείριση στις φυλακές και καταγγελίες βασανιστηρίων καθώς εξαπλώθηκε η πανδημία COVID-19, ανέφερε το Σάββατο η Deutsche Welle.  

Η DW συνέταξε μια λίστα με τις εξελίξεις το 2020 που οδήγησαν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπου οι αρχές συνέχισαν να κρατούν και να καταδικάζουν δημοσιογράφους, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκριναν πολιτικούς αντιπάλους χωρίς στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας.

Ο διάσημος φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας Osman Kavala, ο οποίος συνελήφθη για πρώτη φορά στις 18 Οκτωβρίου 2017, πέρασε άλλο ένα έτος στη φυλακή χωρίς να καταδικαστεί για έγκλημα. Αθωώθηκε και απελευθερώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, μόνο για να συλληφθεί με ξεχωριστή κατηγορία λίγο μετά. Ο Selahattin Demirtaş, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), παραμένει στη φυλακή παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Νοέμβριο του 2018 να απελευθερωθεί. Ο Μουσταφά Κοκάκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, πραγματοποίησε απεργία πείνας απαιτώντας δίκαιη δίκη. Στις 24 Απριλίου, πέθανε την 297η ημέρα.

Σε παρόμοια απεργία πείνας, η Helin Bölek, μέλος της αριστερής μουσικής μπάντας Grup Yorum, πέθανε στις 3 Απριλίου μετά από 288 ημέρες, ενώ ο κιθαρίστας του συγκροτήματος ahimbrahim Gökçek πέθανε στις 7 Μαΐου μετά από 323 ημέρες. Οι δημοσιογράφοι Adnan Bilen και Cemil Uğur από το πρακτορείο Mesopotamia και οι Şehriban Abi και Nazan Sala του Jinnews συνελήφθησαν στις 9 Οκτωβρίου και ρίχθηκαν έξω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά τη σύλληψή τους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης από Τούρκους στρατιώτες στην επαρχία Βαν.

Αυτή την εβδομάδα, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Can Dündar σε ποινή φυλάκισης άνω των 18 ετών, για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, κατασκοπεία και οκτώ χρόνια για βοήθεια σε μια ‘τρομοκρατική’ ομάδα.

Παρά την δήθεν μηδενική ανοχή της κυβέρνησης στην πολιτική βασανιστηρίων, αξιόπιστες αναφορές αποκάλυψαν καταγγελίες σχετικά με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας Ece Ünver, σύμφωνα με την DW. Είπε ότι ζητά την ταχεία, αποτελεσματική και ανεξάρτητη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών που παραμένουν αναπάντητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ