Κοινή ομάδα εργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ για τους S-400

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικά και μίλησε και για την Ανατολική Μεσόγειο: «Δείξαμε σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς» 

«Δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τους S-400, έχουν ξεκινήσει τεχνικές συνομιλίες», ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου κατά την αξιολόγησης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το 2020.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την Τουρκία που προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχα προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των κυρώσεων. Η πρόταση έγινε δεκτή και ξεκίνησαν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ ψήφισαν νωρίτερα αυτό το μήνα νομοσχέδιο με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν από καιρό επικρίνει ως ασυμβίβαστα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Μόλις χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Σίγουρα συζητήθηκε το θέμα των S-400 και το ενδιαφέρον είναι τώρα να δούμε με τι όρους θα λειτουργήσει αυτή η κοινή αμερικανο-τουρκική ομάδα εργασίας.

Κατά τα άλλα, ο Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε φθηνή προπαγάνδα: «Το 2020 προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία, αλλά όπου αυτή μπλοκαρίστηκε, μπήκαμε στο πεδίο και ανοίξαμε το δρόμο ξανά για διάλογο και διπλωματία».

Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε: «Δείξαμε σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Φίλοι και εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Τον επόμενο χρόνο, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σε ένα πιο θετικό περιβάλλον. Περιμένουμε από την ΕΕ να είναι επίσης έτοιμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ