3/08/2021

Η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν περαιτέρω στη στρατιωτική συνεργασία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια κίνηση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ.  

“Προτιμούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των S-400, μέσω διαπραγματεύσεων”, δήλωσε την Τρίτη (29 Δεκεμβρίου) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολου, αναφερόμενος στο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που αγόρασε η Τουρκία. Ωστόσο, οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά αυτή, ήταν «μια πράξη επίθεσης κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

“Δεν θα παραιτηθούμε από τις προθέσεις μας”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έβγαλαν μαύρη λίστα τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων τον Δεκέμβριο για το S-400 και είχαν προηγουμένως αποκλείσει την Τουρκία από πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών, εν μέσω ανησυχίας ότι τα ρωσικά ραντάρ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο συστήματα και δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όμως για τον Λαβρόφ , η Δύση προσπαθούσε να μπει ανάμεσα στις σχέσειςμεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, επειδή είχαν αψηφήσει τον ισχυρισμό της για μονοπώλιο στην εξουσία.

“Εκτιμούμε … την αρχική διάθεση των Τούρκων συναδέλφων μας να συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσιγκτον”, δήλωσε ο Λάβροφ στο Σότσι. “Οι σχέσεις μας απέκτησαν στρατηγική σημασία πολύ πριν η Δύση αρχίσει να απειλεί και να επιβάλλει τις παράνομες, μονομερείς κυρώσεις”, δήλωσε ο Λαβρόφ. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την επίσημη γραμμή ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τους στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, ως εναλλακτική λύση στην εναρμόνιση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Yπήρχε ακόμη η ελπίδα στους κύκλους του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα μπορούσαν να κάνουν μια συμφωνία για να τα S-400.

Ωστόσο, η Τουρκία επέλεξε να επιδοθεί σε έναν αγώνα με την ΕΕ για τις κυπριακές και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, ενισχύοντας το χάσμα της με την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ