Διάσημα αλλά και μοιραία όπλα της Ελληνικής Μυθολογίας – Το Τόξο του Ηρακλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Χρυσόστομου Τσιρίδη

ΕΙΚΟΝΑ από το Διαδίκτυο. Οδυσσέας, Νεοπτόλεμος στην αποτυχημένη (τελικά) “επιχείρηση” κλοπής του Τόξου με τα δηλητηριασμένα του βέλη, από τον εξαθλιωμένο Φιλοκτήτη, στην ΛΗΜΝΟ όπου βρισκόταν σε… καραντίνα. Ο μόλις “νεοσύλλεκτος”(μετά τον θάνατο του πατέρα του Αχιλλέα) αρχηγός των ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ Νεοπτόλεμος, κάπως διστακτικός, αλλά ο Οδυσσέας… δεν καταλαβαίνει τίποτα.
“Παράτα αυτόν τον ΑΧΡΗΣΤΟ, Νεοπτόλεμε και πάμε να φύγουμε…”.
.
Πρόκειται λοιπόν για το ΤΟΞΟ του ΗΡΑΚΛΗ. Κάπως δυσοίωνος (άλλη ιστορία) ο τρόπος που το ΤΟΞΟ βρέθηκε στα χέρια του ήρωα, αν αυτό σημαίνει κάτι για την συνέχεια .
.
Το όπλο αυτό θα ορίσει την μοίρα του Φιλοκτήτη και κατά μία εκδοχή και την μοίρα του Πάρη.
Εμμέσως, κατά τους χρησμούς, και την τύχη του ΤΡΩΙΚΟΥ Πολέμου.
.
ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Καθ΄οδόν προς την Τροία, επικεφαλής 7 πλοίων, ο Φιλοκτήτης, θα ΠΛΗΓΩΘΕΙ, είτε από κάποιο από τα δηλητηριασμένα, με το αίμα της ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΎΔΡΑΣ, βέλη του τόξου είτε από δάγκωμα φιδιού. Σε κάθε περίπτωση, η Πληγή αγιάτρευτη, θα κακοφορμίσει.
.
Όλο αυτό θα κοστίσει στον Φιλοκτήτη μια οδυνηρή 9χρονη μοναχική ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ στην ΛΗΜΝΟ, όπου τον ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ οι Αχαιοί (“φρικτά βασανισμένον” όπως γράφει ΑΚΟΜΗ και ο Όμηρος στην Ιλιάδα),
εξαιτίας των κραυγών πόνου και της δυσοσμίας από την ΑΝΙΑΤΗ πληγή. Ευτυχώς του άφησαν και το τόξο.
.
ΕΠΕΙΔΗ εξαιτίας του ΤΟΞΟΥ, οι Αχαιοί θα θυμηθούν (!) τον Φιλοκτήτη. Σύμφωνα με τους χρησμούς η Τροία δεν θα έπεφτε ΧΩΡΙΣ το ΤΟΞΟ του Ηρακλή. Αρχικό σχέδιο (βλέπε Οδυσσέας) ήταν να του το ΚΛΕΨΟΥΝ.(ΕΙΚΟΝΑ)
.
Τελικά δεν έγινε έτσι.
Τον 10ο χρόνο, προς το τέλος του Πολέμου δηλαδή, θα θεραπευτεί και με το συγκεκριμένο τόξο θα σκοτώσει τον Πάρη, από τους τελευταίους ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ νεκρούς του ΤΡΩΙΚΟΥ Πολέμου.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το “προφητικό” Μήνυμα της ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ “ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ” (τρεισήμισι αιώνες μετά τον Όμηρο).ΈΡΓΟ εμπνευσμένο από την περιπέτεια του Τρωικού ήρωα.
.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ παρουσιάστηκε (“διδάχτηκε”) λίγο πριν το τέλος του ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ Πολέμου, του Μεγάλου Εμφύλιου Πολέμου της Ελληνικής Αρχαιότητας, που ΘΑ σήμαινε και το “τέλος” της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ Δημοκρατίας (!).
.
Οι Αθηναίοι “κατάλαβαν” απολύτως το έργο και το ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ. ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ότι η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ της αγιάτρευτης πληγής, της ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ και του ξεπεσμού του ΤΡΩΙΚΟΥ Φιλοκτήτη, θα ήταν για τους ίδιους τραγικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΩΜΑ.
.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. “Τα διάσημα όπλα του Αχιλλέα, αιτία για το τραγικό τέλος του Αίαντα”(chrisblog.gr).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ