Ανησυχητικός ισχυρισμός γνωστού καθηγητή για την αξιοπιστία των Rapid Tests

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία πραγματική ρουκέτα εξαπέλυσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Η αποκάλυψη του καθηγητή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test τα οποία έχουν αγοραστεί κατά εκατομμύρια από το ελληνικό Δημόσιο κι άλλους φορείς.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα πολλών «γιατί δεν μπορούν να ελαστικοποιηθούν τα μέτρα με παράλληλη διενέργεια πολλών τεστ» προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα κρούσματα, ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι έχουμε εώς και 40% πιθανότητα ένα αρνητικό τεστ να αφορά κάποιον που στην πραγματικότητα είναι φορέας του κορωνοϊού!

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Ελλάδα;

Ο καθηγητής κύριος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην είδηση ότι το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην μεγάλη Βρετανία, έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σε τέσσερα μοριακά τεστ γνωστού εργαστηρίου, εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο καθηγητής αυτόν τον τομέα ήταν πιο καθησυχαστικός, καθώς διευκρίνισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν επιφέρει μεγαλύτερη θνησιμότητα, η κάποια άλλη ουσιαστική διαφορά, παρά μόνο θεωρείται ότι μεταδίδεται ευκολότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ