Η χρυσή τομή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Βενετσάνου

Από που να αρχίσεις και που να τελείωσης, δεν προλάβαμε καλά καλά να πούμε άι στα κομμάτια με το 2020 και μας ήρθε το 2021 με τους χειρότερους οιωνούς και μάλιστα πέραν του ατλαντικού, αφήνοντας άφωνους τους πάντες όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο. Στην μήτρα της παγκόσμιου καπιταλισμού που περηφανεύονταν για το δημοκρατικό της σύστημα, είδαμε σκηνές που μόνο σε ταινίες του στυλ «Ο Όλυμπος έπεσε» είχαμε δει και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει αν αυτές θα επαναληφθούν ή όχι.

Όσο για την εσωτερική σκηνή εκεί τα πράγματα είναι αυτό που λέει ο λαός μας «κάθε πέρσι και καλυτέρα». Τι να σχολιάσουμε, τι να θυμηθούμε, το ότι δεν κάναμε Πάσχα και ότι μέχρι και τις καμπάνες απαγορεύτηκε να χτυπούν ή το ότι απαγορεύτηκε η θεία κοινωνία δια ροπάλου. Να θυμηθούμε ότι δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβριου, που μας θυμίζει την νίκη των Ελληνικών όπλων εναντίων του Ιταλικού φασισμού, την στιγμή που στην άλλη χώρα του ελληνισμού στην Κύπρο, γινόταν κανονικά η παρέλαση με όλα τα υγειονομικά μέτρα σε ισχύ. Όσο για τις μέρες των Χριστουγέννων και ειδικά τα άγια Θεοφάνεια, είδαμε σκηνές απείρου κάλους, όπου αστυνομικοί έσερναν πολίτες επειδή θέλησαν να ρίξουν τον σταυρό στην θάλασσα ή να βάζουν τσουχτερά πρόστιμα σε ιερείς, αρχιερείς και πολίτες επειδή αγίασαν τα ύδατα. Φτάσαμε στο σημείο να επιτρέπει και να σέβεται ο ισλαμιστής Ερντογάν τον αγιασμό των υδάτων και τα Θεοφάνια, που εορτάστηκαν με λαμπρότητα στον κεράτιο κόλπο και οι ορθόδοξοι και υπερπατριώτες του γκουβέρνο να τα απαγορεύουν. Ντροπή και αίσχος, είναι οι δυο λέξεις που ταιριάζουν σε αυτές τις λογικές, οι οποίες δείχνουν ότι έχει χαθεί το μέτρο παντού.

Τι θα πείραζε αν η κυβέρνηση επέτρεπε σε μια ολιγομελή ομάδα ιερέων να κάνουν τον αγιασμό των υδάτων, έστω χωρίς την παρουσία ψαλτών και πολιτών, ή αν στις εκκλησίες μας πήγαιναν πιστοί αναλόγως την χωρητικότητα τους και με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των ιδίων και των γύρω τους. Εδώ βλέπουμε καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι πολίτες να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, η πίστη των Ελλήνων και η εκκλησία που την εκπροσωπεί ενόχλησε;

Ας δούμε όμως και το θέμα της θείας κοινωνίας, μας είπαν οι λοιμωξιολόγοι ότι μεταφέρεται ο ιός με την λαβίδα της μετάληψης. Σεβαστή η άποψη τους, μήπως όμως υπάρχει άλλη λύση, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να μπορέσουν να συμμετέχουν και να μην στερηθούν το μυστήριο της θείας κοινωνίας; Κατά την άποψη μου βεβαίως και υπάρχει και λέγεται λειτουργία του αγίου Ιακώβου, (γίνεται 4 φορές τον χρόνο) όπου οι πιστοί μεταλαμβάνουν με πρόσφορο βουτηγμένο στην θεία κοινωνία χωρίς την χρήση λαβίδας. Ας αποφασίσει λοιπόν η ιερά σύνοδος όσο κρατά αυτή η κατάσταση, να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Από ότι καταλαβαίνουμε λύσεις υπάρχουν για όλα, κατανόηση και συνεννόηση χρειάζεται και εδώ αδυνατώ να καταλάβω γιατί τραβάνε τόσο πολύ το σκοινί, ειδικά από την πλευρά της πολιτείας σε σημείο που να κινδυνεύει να σπάσει.

Από την άλλη με τα συνεχόμενα ανοίγω κλεισίματα της κοινωνίας βλέπουμε σε «ζωντανή μετάδοση» τον θάνατο του εμποράκου και όσο αυτά διαρκούν, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να μετράμε χιλιάδες κλεισμένες επιχειρήσεις και άλλους τόσους στην ανεργία να προσπαθούν να συνέλθουν με ψυχοφάρμακα. Ενώ δεν αποκλείεται έτσι όπως πάει η κατάσταση να γυρίσουν αύριο και να μας πουν ότι πρέπει να ξαναμπούμε σε μνημόνια και ότι φταίμε εμείς όπως μας είπε ένας άλλος παλαιότερα «μαζί τα φάγαμε». Ε, εκεί θα είναι η χαριστική βολή. Τι θα πείραζε να ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και να έμπαινε μέσα ένα βρε αδελφέ, ένα άτομο, ειδικά στα μαγαζιά ρούχων και παπουτσιών, οπού είδαμε και απίθανες σκηνές με πελάτες τους να δοκιμάζουν ρούχα μες την μέση του πεζοδρομίου, λες και είμαστε χώρα του τρίτου κόσμου!. Δυστυχώς ενώ υπάρχουν λύσεις δεν τις εφαρμόζουν, λες και σώνει και καλά να θέλουν να εξαφανίσουν τους μικρό καταστηματάρχες, μια και τα μεγάλα εμπορικά τραστ έχουν αποθεματικό και χρημάτων και αντοχής.

Στο θέμα της υγείας τα πράγματα χωλαίνουν άσχημα οι ΜΕΘ πλέων πλησιάζουν το κόκκινο και αυτό γιατί στο ενδιάμεσο 1ου και 2ου κύματος, δεν φρόντισαν να ενισχύσουν το ΕΣΥ (αυτό που λοιδορούσαν). Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδία του ΕΣΥ, έχουν αφήσει μόνους τους γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν καθημερινό αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Ολόκληρες κλινικές έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό, νέες ΜΕΘ χωρίς υγειονομικούς, γίνονται μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών για να καλυφθούν τρύπες στο σύστημα υγείας, αλλά ακόμη και κούρεμα στις ημέρες της καραντίνας των προσβεβλημένων από τον ιό νοσηλευτών. Παράλληλα κατηγορούν το αρμόδιο υπουργείο υγείας για περιφρόνηση και αδιαφορία και δεν το λέει όποιος και όποιος, το λένε αυτοί που πριν λίγο καιρό με προτροπή της συζύγου του πρωθυπουργού τους χειροκροτούσε ο κόσμος στα μπαλκόνια του. Είναι αυτοί που τους είπαν ήρωες. Είναι αυτοί που βλέπουν συνάδελφους να χάνουν την ζωή τους στην μάχη με τον covid-19.

Και να μην ξεχνάμε και τα εθνικά θέματα, που και να θέλουμε δηλαδή η άλλη πλευρά του αιγαίου τα σπρώχνει διαρκώς μέχρι να φτάσουν στα άκρα, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού στα Ίμια, που το πληροφορηθήκαμε από τουρκικά μέσα, αλλά και οι διαρκώς επαναλαμβανόμενες navtex των γειτόνων. Δυστυχώς η κυβέρνηση μας ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δυο κίνδυνους έναν εσωτερικό (covid-19) και έναν εξωτερικό (Τουρκία) και θα έπρεπε να έχει ψηλά το ηθικό του λαού, όχι μόνο δεν το έχει κάνει, αλλά φροντίζει μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να τον έχει καθυποταγμένο, φοβισμένο, μίζερο και το κυριότερο δεν του λέει την αλήθεια για να γνωρίζει τι του γινεται και τι τον περιμένει. Δίνει την εντύπωση ότι μέσα της λειτουργούν ανεξάρτητες τάσεις με διγλωσσία και τριγλωσσία σε όλα τα σημαντικά θέματα εσωτερικού και εξωτερικού ενδιαφέροντος, αφήνοντας την εντύπωση ότι συνυπάρχουν μέσα της διαφορετικά επίπεδα που κινούνται μεταξύ τους ανεξάρτητα, με όποιο κίνδυνο κρύβει μια τέτοια κατάσταση και εδώ η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ίδια.

Οι πρόγονοί μας έλεγαν για την χρυσή τομή, η οποία δυστυχώς έχει χαθεί και πολιτικοί και πολίτες ρίχνουν ο ένας τα βάρη στον άλλο, ενώ όπως διαβάσατε λύσεις υπάρχουν, λύσεις που και εσείς μπορεί να έχετε σκεφτεί. Τώρα γιατί δεν υλοποιούνται άγνωστο, ίσως πίσω από τον covid-19 να κρύβονται άλλες προθέσεις, ίσως όχι, αυτό μένει να το απόδειξη το μέλλον και ας ελπίσουμε το 2021 να τελειώσει τουλάχιστον όχι όπως ξεκίνησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ