Όταν οι Άραβες έμειναν έκπληκτοι από τις γνώσεις του Έλληνα αιχμαλώτου…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέων Φιλόσοφος
“Εκ του καρπού το δένδρον, εκ του μαθητού τον διδάσκαλον•  επεί γούν τόσος ών περί τήν επιστήμην τών όντων δι’αρετήν καί γνώσεως ούπω τους καρπούς απείληφθας, ότι μηδέ τιμής ηξίωσαι παρ’αυτών, μή απαξιώσης ελθείν πρός ημάς καί τής σής διδασκαλίας μεταδούναι ημίν• εί γάρ τούτο γένηται, ΤΟΥΣ ΑΥΧΈΝΑΣ ΣΟΙ ΚΛΙΝΕΊ ΆΠΑΝ ΤΟ ΓΈΝΟΣ ΤΏΝ ΣΑΡΑΚΗΝΏΝ, και πλούτου καί δωρεών αξιωσθήση, ών ουδείς πώποτε ανθρώπων ηξίωται”

Στα 830μ.Χ, επί Αυτοκράτορος Θεόφιλου, ο ηγέτης των Αββασίδων της Βαγδάτης, Ελ-Μαμούν, κερδίζει μια μάχη κατά των Βυζαντινών. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκεται και ένας μαθητής του φιλοσόφου Λέοντος. Οι Άραβες έκπληκτοι με τις γνώσεις του Έλληνα αιχμαλώτου τον μεταφέρουν στον Χαλίφη. Ο Ελ-Μαμούν εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις του νεαρού. Όταν όμως έμαθε πως είναι απλώς ένας μαθητής, και πως ο δάσκαλος του έχει πολύ μεγαλύτερες γνώσεις από τον ίδιο, συγκλονίστηκε πραγματικά. Απελευθέρωσε τον κρατούμενο και του έδωσε την παραπάνω επιστολή προς τον Λέοντα.

Δεν είναι τυχαίο που η Βαγδάτη, μέχρι την καταστροφή της από τους Μογγόλους κατείχε περίοπτη θέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμη και την Κωνσταντινούπολη.

Οι Άραβες, οι Πέρσες, γενικά οι της Ανατολής (εκτός Νεοθωμανών) δεν είναι εχθροί μας, όχι τα τελευταία 900 χρόνια! Και εμείς και αυτοί χρειαζόμαστε περισσότερη μόρφωση, μελέτη και υπομονή.

Νίκος Τοπούζης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ