Ανεξήγητος έρωτας Μακρόν – Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήρε αντίδωρο από τα χέρια του σουλτάνου και ο Γάλλος; Γιατί όπως έχουμε πει επανειλημμένα, φιλότουρκος και τσάμπα δεν γίνεται.

ΜακρόνΕρντογάν ανταλλάσσουν επιστολές αγάπης λες και δεν υπήρχε «χθες» στην σχέση τους.

Και ξαφνικά… άνθησε ο «έρωτας» ανάμεσα σε Παρίσι και Αγκυρα! Επειτα από μια περίοδο εντάσεων με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα -που συνεχίζεται- στην ανατολική Μεσόγειο, το Παρίσι φαίνεται τώρα διατεθειμένο όχι απλώς να μαλακώσει τη στάση του απέναντι στον «σουλτάνο», αλλά και να τον καταστήσει συνομιλητή του. Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως είναι πια απολύτως θετικός στον διάλογο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεχνώντας όσα έλεγε για την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως όσα προσβλητικά έχει εκστομίσει για τον ίδιο ο Τούρκος ομόλογός του. Η… καλή διάθεση του Γάλλου προέδρου, πάντως, εύγλωττα αποτυπώνεται στην επιστολή που έστειλε στον Ερντογάν, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «L’ Opinion».

da1e8bc5 1bd1 476b 9f73 2d9f1ec9ab07
Λες και δεν μάλωσαν ποτέ!

Σε αυτήν λοιπόν, που φέρει ως ημερομηνία σύνταξης τη 10η Ιανουαρίου 2021, ο Γάλλος πρόεδρος απαντά με φιλική διάθεση σε προηγούμενο αίτημα του Ερντογάν και δηλώνει διαθέσιμος για τηλεδιάσκεψη. «Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη «değerli», που σημαίνει «αγαπητέ». Ακολούθως, πάντα σύμφωνα με τη «L’ Opinion», εκφράζει «ευχές σε εσάς και στον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία», ενώ δεν παραλείπει να προσθέσει ότι «όπως και εσείς, θεωρώ πως η καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 απαιτεί μια συλλογική απάντηση. Επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας. Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Τουρκία -όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- θα επαναλάβει την πρότασή της για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές πλευρές της αγοράς των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, μόλις ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ