Νορβηγία: Αύξηση θανάτων ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν. Τι δήλωσε αξιωματούχος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τους θανάτους ηλικιωμένων στην Νορβηγία που μόλις είχαν εμβολιαστεί, το Bloomberg επανήλθε με νέο δημοσίευμα μετά τον δικαιολογημένο πανικό που προκλήθηκε παγκοσμίως. Ο αριθμός των νεκρών πάντως αυξήθηκε.
Οι υγειονομικές αρχές στη Νορβηγία προσπάθησαν να μετριάσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια που προέκυψαν από το θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων ασθενών μετά τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση σχέση εμβολίου – θανάτων.

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία προκάλεσαν ανησυχία καθώς ο κόσμος αναζητά πρώιμα σημάδια πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια. Παρόλο που οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανό οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου να επιδεινώσουν τις υποκείμενες ασθένειες, περίμεναν ότι ηλικιωμένοι θα πεθάνουν λίγο μετά τον εμβολιασμό, επειδή οι θάνατοι είναι πιο συχνοί στους πιο αδύναμους και πιο άρρωστους ηλικιωμένους ασθενείς.

«Είναι σαφές ότι το Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τους περισσότερους ασθενείς από τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Steinar Madsen, ιατρικός διευθυντής της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων. Δεν ανησυχούμε.»

Στη Νορβηγία, 33 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω πέθαναν μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού. Όλα ήταν ήδη σοβαρά άρρωστα, είπε. Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των γηροκομείων της, με περισσότερα από 48.000 άτομα να έχουν εμβολιαστεί από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι αναφερόμενοι θάνατοι είναι κάτω από 1 στους 1.000 ασθενείς σε γηροκομεία που θα εμβολιαστούν, είπε. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, «να οδηγήσουν τους ασθενείς σε μια πιο σοβαρή πορεία της υποκείμενης νόσου», δήλωσε ο Madsen. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.»

Αίτημα από το Χονγκ Κονγκ

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ισραήλ, ανέφεραν επίσης θανάτους σε άτομα που πρόσφατα εμβολιάστηκαν, χωρίς να εντοπίζουν άμεση σχέση. Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων που ορίστηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητά περισσότερα δεδομένα από τις νορβηγικές και γερμανικές αρχές σχετικά με περιστατικά που αφορούσαν τη λήψη του Pfizer-BioNTech, η οποία έχει εγκριθεί στην χώρα.

Οι ειδικοί σχετικά με τα εμβόλια και τη γήρανση είχαν προβλέψει νωρίς ότι οι θάνατοι μετά από εμβολιασμούς σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

«Οι ευπαθείς, οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν και πεθαίνουν συχνά και δεν νομίζω ότι το συνειδητοποιούν οι άνθρωποι», δήλωσε η Keipp Talbot, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, η οποία συμβουλεύει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για τη χρήση εμβολίων. «Η ανησυχία μου ήταν ότι θα φέρναμε το εμβόλιο και οι άνθρωποι λόγω των θανάτων θα πίστευαν ότι το εμβόλιο σκοτώνει ανθρώπους».

Keipp Talbot, Vanderbilt University Medical Center
Keipp Talbot, Vanderbilt University Medical Center

Η Talbot ήταν το μόνο άτομο στη συμβουλευτική επιτροπή του CDC που συνέστησε να μην γίνει πρώτα το εμβόλιο για τον Covid-19 σε ηλικιωμένους και άρρωστους σε γηροκομεία – όχι επειδή ανησυχούσε ότι θα βλάψουν, αλλά επειδή ανησυχούσε για το αναπόφευκτο, οι θάνατοι λίγο μετά τη λήψη να μειώσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. Η Talbot είπε ότι πίστευε επίσης ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερα η χρήση εμβολίων για την ανοσοποίηση των ανθρώπων που περιβάλλουν τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους.

Μια βασική μέτρηση θα ήταν να συγκρίνουμε τον αριθμό των ανθρώπων που συνήθως πεθαίνουν σε ένα γηροκομείο με τον αριθμό που πεθαίνουν λίγο μετά τη λήψη εμβολίου για τον Covid, δήλωσε η Talbot.

Ημερήσιοι θάνατοι

Camilla Stoltenberg,
Camilla Stoltenberg,

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι περίπου 45 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα σε γηροκομεία στη Νορβηγία, οπότε δεν είναι δεδομένο ότι αυτό αντιπροσωπεύει υπερβολική θνησιμότητα ή ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεση», δήλωσε η Camilla Stoltenberg, επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Μέχρι την Παρασκευή, η Νορβηγία είχε χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο που παρείχαν οι Pfizer Inc. και BioNTech SE. Οι εταιρείες συνεργάζονται τώρα με τη σκανδιναβική χώρα για να εξετάσουν τους θανάτους. Η πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση ασφάλειας για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ