Κλειτοριδεκτομή: Ένα βήμα πιο κοντά στην αυστηροποίηση του νόμου στην Αίγυπτο – Αύξηση ποινών και αναστολή αδείας επαγγέλματος για τους γιατρούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Κλειτοριδεκτομή: Αύξηση ποινών και κυρώσεις για τους γιατρούς, με σκοπό την πάταξη ενός φρικτού εγκλήματος. Μάταια ο Αλ-Σίσι προσπαθεί να αλλάξει την χώρα με την Ισλαμική Αδελφότητα (παρακλάδι του ISIS και την Κλίντον) να παραμονεύει 

Την αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου, αυξάνοντας τις ποινές κάθειρξης και επιβάλλοντας ποινές στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκονται στην εκάστοτε περίπτωση, αποβλέποντας στην σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου.

Στην φρικτή αυτή πρακτική έχουν υποβληθεί σχεδόν το 90% των γυναικών στην Αίγυπτο, μεταξύ 15 και 49 ετών, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε έρευνα της Unicef. Πρόκειται για μια πρακτική επικίνδυνη, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο μεταξύ μουσουλμάνων, όσο και χριστιανών, παρά το γεγονός πως απαγορεύτηκε από το 2008.

kleitoridektomi3

Οι σχετικές μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία εγκρίθηκαν χθες, Τετάρτη, και περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση της ανώτατης ποινής από επτά χρόνια σε είκοσι, αλλά και την αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος έως και πέντε χρόνια για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δέχονται να κάνουν την επέμβαση αυτή.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες τροποποιήσεις, κάθε συμμετέχων σε κλειτοριδεκτομή κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης από πέντε έως είκοσι χρόνια, ανεξάρτητα με το αν η επέμβαση οδήγησε σε μόνιμη βλάβη ή θάνατο. Σημειώνεται πως με φυλάκιση θα κινδυνεύει και το πρόσωπο που ζήτησε την επέμβαση.

kleitoridektomh2
Reuters

Η τροποποιημένη νομοθεσία αναμένει έγκριση από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

«Είναι ένα καλό βήμα, αλλά δεν θέλουμε απλώς νόμους στο χαρτί που δεν εφαρμόζονται», σχολίασε η Εντεσάρ αλ Σαΐντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Δικαίου του Καΐρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός πως η πρακτική αποτελεί ποινικό αδίκημα από το 2016 στη χώρα, δεν δικάστηκε ποτέ κανείς, κι αυτό διότι είναι ευρέως αποδεκτή, παρά το ότι αποτελεί έγκλημα.

Παράλληλα, η Εντεσάρ αλ Σαϊντ εξήγησε πως δεν είναι απλό να μεταβούν από τις ισχύουσες συνθήκες στις ιδεατές, επισημαίνοντας πως η αιγυπτιακή κοινωνία δεν θεωρεί την κλειτοριδεκτομή αδίκημα. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως, αν και στη Σομαλία το ποσοστό των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό αγγίζει το 98%, η Αίγυπτος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που υπέστησαν αυτή την απάνθρωπη πρακτική, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef.

kleitoridektomi

Σουδάν: Απαγόρευση γάμων και κλειτοριδεκτομών

Τη νίκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ”πανηγύρισαν” οι πολίτες του Σουδάν, αφού πριν περίπου ένα μήνα η κυβέρνηση ανέθεσε στην αστυνομία την εφαρμογή του νόμου κατά της κλειτοριδεκτομής. Η πρακτική αυτή θεωρείται πλέον παράνομη στο εν λόγω κράτος, ενώ αποφασίστηκε και η αναστολή λειτουργίας νοσοκομείων ή ιατρείων που πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει στόχο να υλοποιήσει το σύνθημα της επανάστασης: ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ.

kleitoridektomi2

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας Εζελντίν Ελ Σέιχ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη συστηματικής εκστρατείας στα χωριά, όπου και παρατηρείται το σοβαρότερο πρόβλημα.

Στο Σουδάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 1/3 των κοριτσιών παντρεύεται πριν από τα 18, ενώ αποτελεί την έκτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό γυναικών που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή, την οποία έχει υποστεί το 87% των γυναικών από 14 έως 49 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ