Γερμανικός δάκτυλος μέσω του Τύπου κατά της επέκτασης των 12 μιλίων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μιχάλη Ψύλου

Με δεδομένη τη στάση αυτή του Βερολίνου, η Αθήνα δεν έχει τίποτα να περιμένει στις διερευνητικές συνομιλίες της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη. Το «Der Spiegel» παραδέχεται, άλλωστε, ότι «κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε., το Βερολίνο ήταν αυτό που διατήρησε και μεσολάβησε για την επαφή με τις δύο πλευρές στο παρασκήνιο». Διερωτάται, βέβαια, το γερμανικό περιοδικό «πόσο πολύ μπορούμε να εμπιστευτούμε την επίθεση γοητείας από την Αγκυρα; Η πολιτική διάθεση εκεί αλλάζει εκπληκτικά γρήγορα. Ο πρόεδρος Ερντογάν αλλάζει συχνά την πορεία του, πότε είναι με την Ε.Ε. και πότε πραγματοποιεί επιθέσεις». Τώρα υποτίθεται ότι το «εκκρεμές Ερντογάν» βρίσκεται σε «φάση χαλάρωση», όπως λέει το «Der Spiegel».
Χαλαρά, λοιπόν, η Αγκυρα θα βάλει στο τραπέζι καμιά 60ριά «γκρίζα» για την ίδια θέματα και, όταν η ελληνική αντιπροσωπία φυσικά και θα απορρίψει, θα μας…καταγγείλουν ότι δεν θέλουμε τον διάλογο και την ειρήνη. Και φυσικά τότε οι ευρωπαϊκές πιέσεις θα ενταθούν! Οχι προς την Αγκυρα, αλλά στην Αθήνα. Το γνωστό παιγνίδι με τον… μουτζούρη ή το blame game πιο διπλωματικά!
Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου, δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. «Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία» γράφει ξεδιάντροπα η βαυαρική εφημερίδα, λες και θα πρέπει να τη ρωτήσουμε! Δεν διστάζει, μάλιστα, να υπενθυμίζει προκλητικά ότι «το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου». Καταφεύγει, μάλιστα, και σε ψεύδη, λέγοντας ότι «η επέκταση των θαλάσσιων συνόρων στο Ιόνιο πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία», όταν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση Ράμα επί τούτου.
Η γαλλική «Le Figaro» προειδοποιεί, βέβαια, ότι «το παλιρροϊκό κύμα έχει στραφεί κατά του προέδρου Ερντογάν, με την απώλεια υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν». Επιπλέον, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, «με τα προβλήματα της οικονομίας στην Τουρκία, καλύβα καταρρέει και ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη της μεσαίας τάξης». Ποιος ακούει όμως, όταν το Βερολίνο είναι αυτό που δίνει τις εντολές…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ