Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων-Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η άνοδος των κρουσμάτων τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα καθώς και τα νέα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματα για τον εντοπισμό κρουσμάτων με μετάλλαξη του κορονοϊού έχουν χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού προκαλώντας ερωτήματα για το αν τελικά θα προχωρήσει το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. 

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για το θέμα. Σε συνδυασμό με τα όσα θα συζητηθούν και στην αυριανή τακτική εβδομαδιαία που γίνεται κάθε Παρασκευή, η εισήγησή της Επιτροπής αναμένεται να επιβεβαιώσει ή όχι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων που είναι κλειστά από τις 9 Νοεμβρίου 2020, είχαν γίνει από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις 15 Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα εξετάσει κατά πόσο έχει επιβαρύνει την διασπορά του κορωνοϊού το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου ενώ θα γίνουν πρώτες εκτιμήσεις και για το άνοιγμα της αγοράς.

Βαρόμετρο η Αττική
Ο προβληματισμός των επιστημόνων σχετίζεται κυρίως με την Αττική που βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, αλλά κανείς δεν αποκλείει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού, αφού καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορωνοϊού.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη των ειδικών σήμερα, αναμένεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ΙΙΒΕΑΑ για τα νεότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, που συγκεντρώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση των ειδικών για το εάν τελικά θα μπει νέο «λουκέτο» στην Αττική, θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών στην πρωτεύουσα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή στην ολομέλεια της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» σημείωσε αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς ότι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 18 – 59 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ