25/06/2021

Πόλεμος των Εμβολίων: Η AstraZeneca θα δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ – Αλληλοσφαγή συμφερόντων

Πόλεμος των Εμβολίων: H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης πως ο στόχος του Μηχανισμού Διαφάνειας είναι «να προστατεύσουμε τις δόσεις που έχουμε προαγοράσει», προσθέτοντας ότι «εάν παραδοθούν τα εμβόλια δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δε θα υπάρχει «αιώνια», αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση που στο μέλλον ανακύψουν ζητήματα διαφάνειας.

Παράλληλα, η ίδια πηγή επισήμανε ότι «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δόσεις που έχουμε αγοράσει θα φτάσουν στους πολίτες μας».

Τόσο η «διαφάνεια και η σαφήνεια» όσο και η παρακολούθηση του πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια είναι αυτά τα οποία επιθυμεί η ΕΕ, επισημάνθηκε στην ενημέρωση και τονίστηκε δεν έχει σημασία «ποιος ήρθε πρώτος και ποιος ακολούθησε» αναφορικά με τις παραγγελίες.

Κομισιόν: Θα συνεχιστούν οι επαφές με την AstraZeneca για την επίλυση των προβλημάτων στα εμβόλια

Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ