Υπάρχει διολίσθηση των εθνικών θέσεων Καραμανλή στη Χάγη το 1976, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μπάμπη Παπασπύρου

Το 1976, η Ελλάδα έφερε το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της σοβαρότητάς του και παράλληλα προσέφυγε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Τουρκία δεν την ακολούθησε, επικαλούμενη τη μη αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου από αυτήν. Το Δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία του ζητήματος για τυπικούς λόγους, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας.

Αυτή ήταν η υπόθεση της Ελλάδας κατά της Tουρκίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Το Δικαστήριο συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει το αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του καταστατικού της το Δικαστήριο και το άρθρο 66 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ελλάδας στις 10 Αυγούστου 1976 στην υπόθεση που έφερε η Ελλάδα και αφορά στην υφαλοκρηπίδα (Aegean Sea Continental Shelf) κατά της Τουρκίας.

Στην αίτησή της, η Κυβέρνηση της Ελλάδας ζητά το Δικαστήριο να αποφανθεί και να κηρύξει τα ακόλουθα:

ΔΔΧΠΡΟΣΦΥΓΗΕΛΛΑΔΑΣ1976

Από τα ανωτέρω αιτήματα προκύπτουν και οι πάγιες εθνικές μας θέσεις… Δείτε τι ζητούσαμε στις παραγράφους (iii), (iv) και (v).

Ότι η Ελλάδα εξασκεί στην υφαλοκρηπίδα της κυριαρχικά και αποκλειστικά δικαιώματα, για σκοπούς εξερεύνησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων
Ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αναλαμβάνει δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είτε για έρευνα και εξερεύνηση ή διαφορετικά, χωρίς την συναίνεση της Ελλάδας
Ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας που περιγράφονται στην παρούσα αίτηση συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών και αποκλειστικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στο να εξερευνά και εκμεταλλεύεται την υφαλοκρηπίδα της ή να εξουσιοδοτεί επιστημονική έρευνα σεβόμενη την υφαλοκρηπίδα
Ας θυμηθούμε και τις δηλώσεις των άσχετων ή και πρόθυμων σχετικά με τις παραβιάσεις του Oruc Reis:

10 Αυγ.2020

«Το Ορούτς Ρέις κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια». Αυτά δήλωσε στον ΣΚΑΙ  ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καιρίδης

7 Σεπ. 2020

Ο υπουργός της ΝΔ κ. Βορίδης  σημείωσε ότι το «Ορούτς Ρέις μαζί με τον τουρκικό στόλο δηλώνουν ότι θα παραβιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά δεν τα παραβιάζουν. Παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν έχουμε διαπιστώσει».

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος οδηγήθηκε σε παραίτηση, όταν απλά παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι όντως κάνουν έρευνες και ότι υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η πεποίθησή μας που βασίζεται σε ντοκουμέντα και όχι εικασίες, είναι ότι υπάρχει διολίσθηση στην εθνική γραμμή και τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης, σε σχέση με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας στο Δικαστήριο της Χάγης το 1976.

Υπάρχει διολίσθηση γιατί η κυβέρνηση δεν καταδεικνύει τις ωμές, παράνομες και απροκάλυπτες, σύμφωνα και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα, στην οποία δεν επιτρέπεται καμία έρευνα χωρίς την άδεια και συναίνεσή μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ