Δυσαρεστημένα είναι στελέχη της Κομισιόν για την «ελαστική» μεταχείριση του αλβανικού πολιτικού που συνελήφθη στη χώρα του στις 9 Απριλίου και είναι αντιμέτωπος με 40 χρόνια φυλάκισης, μετά από ιταλικό ένταλμα σύλληψης για καταδίκες σε σχέση με λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στο μεταξύ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς αστυνομική παρακολούθηση.
Πηγές της Επιτροπής εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την διαχείριση της υπόθεσης, αλλά τόνισαν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει δικαστικές αποφάσεις.
Ο δημοτικός σύμβουλός Fatmir Kajolli, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς αστυνομική
παρακολούθηση μετά τη σύλληψή του στις 9 Απριλίου.
Διάφορες εφημερίδες στην Αλβανία τόνισαν ότι ο πρώην υπουργός άμυνας έχει «φίλους σε υψηλά πόστα» που διασφάλισαν την «ελαστική» δικαστική απόφαση.
Ο 47χρονος Kajolli καταδικάστηκε από δικαστήρια σε Ρώμη και Μιλάνο σε 24 και 16 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εμπλοκή σε εγκληματικές οργανώσεις. Έχει κηρυχθεί διεθνώς καταζητούμενος εδώ και μία δεκαετία.
Από τις καταδίκες για λαθρεμπορία ναρκωτικών στην Ιταλία, ο Kajolli έχει δραστηριοποιηθεί ως πολιτικός και επιχειρηματίας. Λέγεται επίσης ότι έχει πολύ στενές επαφές με τον Fatmir Mediu, υπουργός περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Berisha, ενώ ερωτήματα προκαλούνται γιατί άργησε τόσο πολύ η σύλληψή του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, η διαχείριση της υπόθεσης Kajolii βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής και το αποτέλεσμά της θα έχει επίδραση στις σχέσεις ΕΕ-Αλβανίας.
Το υπουργείο εσωτερικών και το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα θεωρούνται υπεύθυνα για την καθυστερημένη σύλληψη του Kajolli. Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη φυλάκισή του εν αναμονή της έκδοσής του.
Διάφορα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση λένε ότι ο Kajolli είναι ένας επιχειρηματίας γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον υπουργό περιβάλλοντος και τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Fatmir Mediu καθώς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σε μια δήλωση στην Gazeta Shqiptare, ο Mediu αρνήθηκε να απαντήσει σε «αβάσιμους» και «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.
Τα δικαστήρια σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων περιστασιακά αποφασίζουν ελευθέρως να θέσουν υπόπτους ή επικίνδυνους εγκληματίες σε κατ’ οίκον περιορισμό, και αυτοί σύντομα διαφεύγουν στο εξωτερικό.
Καθώς οι δωροδοκίες και οι πολιτικές πιέσεις καθιστούν αναποτελεσματική την απονομή δικαιοσύνης σε πολλές φιλόδοξες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, η Κομισιόν πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει σε πρώιμο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα κεφάλαια 23 και 24- «Δικαστικά και Θεμελιώδη δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
Η μόνη χώρα των Βαλκανίων που είναι κοντά στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα είναι το Μαυροβούνιο.
http://www.skai.gr/news/world/article/200393/dusareskeia-komision-gia-tin-metaheirisi-sullifthedos-alvanou-politikou/?utm_source=rss_news_world&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss