Έδρα Ερευνών για τον ελληνισμό της διασποράς στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφιερωμένη στον ελληνισμό της διασποράς θα είναι η Έδρα Ερευνών που θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, όπως είπε στη «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βικτόριας έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, ενώ αναμένεται και η έγκριση ανάλογου ποσού από το πανεπιστήμιο.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης υπενθύμισε ότι στη Μελβούρνη λειτουργούν ένα ημερήσιο και δεκαπέντε απογευματινά σχολεία ελληνικής γλώσσας. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κινητοποίηση που υπήρξε για το Πανεπιστήμιο La Trobe, που είχε σαν αποτέλεσμα το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών να πάρει παράταση για τρία ακόμα χρόνια.

Μέχρι στιγμής αυτό είναι το μοναδικό πρόγραμμα ελληνικών σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μελβούρνης, «της τρίτης μεγαλύτερης ελληνόφωνης πόλης στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας πρόσθεσε ακόμα ότι έχουν γίνει προτάσεις για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και της διασποράς. Ανάμεσα σε αυτές είναι να δημιουργηθούν Κέντρων Απόδημου Ελληνισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, να γίνουν διακρατικές συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών και επιστημονικού προσωπικού, να υπάρξουν κίνητρα για σπουδές από ομογενείς φοιτητές και να συσταθούν αγγλόφωνα τμήματα.

«Σκοπεύουμε να προωθήσουμε μια διεθνή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και του Συμβουλίου Έρευνας της Μελβούρνης, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται Έλληνες ερευνητές και επιστήμονες στα προγράμματα του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης», κατέληξε.

pontosnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ