Προς απόλυτο ρεζιλίκι ο Μητσοτάκης με τις πατέντες των εμβολίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρώπη σκέφτεται να σπάσει τις πατέντες των εμβολίων για να αυξήσει την παραγωγή των εμβολίων.

Το θέσφατο αυτό σήμερα φαίνεται να αλλάζει, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στα εμβόλια, που θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια ανάσχεσης της πανδημίας, γράφει το politico ενώ προσθέτει, παραθέτοντας δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα: Το χορό άνοιξαν σημαντικές φωνές της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και το ενδιαφέρον είναι ότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Με άρθρο του στο Politico, την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την άποψη του για την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ την πρόσβαση στις πατέντες καθώς το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό και να μην εξαρτάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού «από το business plan ορισμένων φαρμακευτικών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μίλησε για την ανάγκη έκτακτων μέτρων ακόμα και στο επίπεδο αλλαγών σε επίπεδο Συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης, ενώ προσθέτει, επικαλούμενο πληροφορίες του Politico, πως πίσω από την αναφορά Μισέλ σε «έκτακτα μέτρα» βρίσκεται «η συζήτηση για το Άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την πρόβλεψη για τη λεγόμενη «υποχρεωτική αδειοδότηση», που οδηγεί στην υποχρέωση των εταιριών που παράγουν σήμερα τα εμβόλια, να μοιραστούν τις πατέντες.
«Θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φάνηκε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Αλτμάϊερ σε περίπτωση που οι εταιρίες δεν παράξουν τα εμβόλια που απαιτούνται και στο χρόνο που έχουν δεσμευτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ