Ο Μητσοτάκης πόνταρε στον Γκουαϊδό και αστόχησε-Υπόλογος ο Γκουαϊδό ενώπιον της δικαιοσύνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επαναστατικές ασκήσεις του Χουάν Γκουαϊδό στο δύσβατο στίβο της πολιτικής δεν άντεξαν στο χρόνο. Δύο χρόνια πέρασαν από την απόπειρά του να αναλάβει την εξουσία και τη δημόσια ορκωμοσία του ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας στις 23.01.2019. Στην πολιτική θεωρία αυτό ονομάζεται πραξικόπημα. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη οι ΗΠΑ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Αναγνώρισαν πρώτες τον φερόμενο ως “νέο Ομπάμα της Βενεζουέλας” σε αυτό το αξίωμα ακολουθούμενες από άλλες 50 χώρες, εκ των οποίων και κράτη-μέλη της ΕΕ. Με όχημα τον μη χαρισματικό Γκουαϊδό ο δυτικός παράγων τα δύο αυτά χρόνια αναλώθηκε σε μια στρατηγική φθοράς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, παραγνωρίζοντας πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο τσαβισμός σαν κίνημα στη χώρα της Βολιβαριανής Επανάστασης, χωρίς να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική στον ταλαιπωρημένο λαό. Η Δύση πόνταρε στον Γκουαϊδό και αστόχησε.

Υπόλογος ο Γκουαϊδό ενώπιον της δικαιοσύνης

Η ΕΕ βρίσκεται τώρα σε πορεία προσεκτικής αναδιαμόρφωσης της πολιτικής της απέναντι στη Βενεζουέλα. Στα συμπεράσματα της 25ης Ιανουαρίου για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου τα 27 κράτη-μέλη ομονοούν μεν ότι δεν αναγνωρίζουν το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο, αλλά αμέσως μετά υπάρχει η εξής επίμαχη πρόταση: “Η ΕΕ αναζητεί τον διάλογο με όλες τις δυνάμεις, που θέλουν την επιστροφή της δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως του Χουάν Γκουαϊδό και άλλων μελών του απερχόμενου κοινοβουλίου, που αποτελούσε την τελευταία ελεύθερη έκφραση βούλησης των Βενεζουελανών σε μια εκλογική διαδικασία”. Έμπειροι κοινοτικοί αναγνώστες τέτοιων συμπερασμάτων επεσήμαναν ότι για πρώτη φορά ο Γκουαϊδό δεν αναφέρεται πλέον ως μεταβατικός πρόεδρος ή έστω και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, όπως σε όλες τις κοινές δηλώσεις μέχρι τώρα. Μα τι άλλαξε; Στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν έχει ούτε καν έδρα. Σε αυτό το αδιέξοδο οδηγήθηκε μόνος του. Ως επικεφαλής συνασπισμού δημοκρατικών δυνάμεων κάλεσε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου μένοντας έξω από το πολιτικό παιγνίδι. Με τη στάση του αυτοπαγιδεύτηκε και προκάλεσε ένα ακόμη ρήγμα, ακόμη κι ανάμεσα στους συνοδοιπόρους του, επιφανές μέλος των οποίων είναι ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές απέναντι στον Μαδούρο.

Στα δύο αυτά χρόνια οι δραστηριότητες του ”μεταβατικού προέδρου” χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου και από το πάγωμα στο εξωτερικό όλων των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής της στις ΗΠΑ Citgo Petroleum. Το κεφάλαιο Γκουαϊδό/ΗΠΑ και η δραστηριότητα του προεδρικού συμβούλου Τζον Μπόλτον πριν παραιτηθεί, χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης για όσα είναι ήδη γνωστά και όσα αποκαλυφθούν μελλοντικά. Κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο πάντως ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Γκουαϊδό ως “νόμιμη αρχή” της χώρας, χωρίς να διευκρινίζει από που αρύεται τη νομιμότητά του. Στο εσωτερικό της χώρας το άστρο του Γκουαϊδό έχει δύσει προ πολλού και ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα. Εξεταστική Επιτροπή του κοινοβουλίου υπό τον Χοσέ Μπρίτο κάλεσε τον Γκουαϊδό κι άλλους 30, οι περισσότεροι πρώην βουλευτές, να λογοδοτήσουν για κατάχρηση εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία. Σε βάρος του Γκουαϊδό τρέχουν τουλάχιστον πέντε ανακρίσεις και ο γενικός εισαγγελέας Ταρέκ Σαέμπ του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ