Ανησυχητική ανάρτηση Μόσιαλου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μία μακροσκελή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Ηλίας Μοσιαλος κάνει μία ανησυχητική αναφορά η οποία έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται, αναφορικά με το κατά πόσον το εμβόλιο μπορεί να ανακόψει την μετάδοση του κορονοϊού. Αναφέρει στο επίμαχο απόσπασμα της αναρτήσεις του:

«Όλα αυτά τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις. Δηλαδή, είναι σαφές πως ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η μείωση είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση.
Θα χρειαστούμε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα και έγκριτες δημοσιεύσεις για να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Επιπλέον θα χρειαστεί στενότερη παρακολούθηση και συχνή δειγματοληψία αλλά και μελέτες ιχνηλάτησης όσων κόλλησαν, μετά τον εμβολιασμό».

Αυτή η ανησυχία του καθηγητή, μπορεί να είναι και η εξήγηση για το γεγονός ότι σε χώρες όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πλέον έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, δεν μειώνονται δραστικά τα κρούσματα.

Αντίθετα, μπορεί να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες κάποιον επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι η αίσθηση ασφάλειας που δίνει το εμβόλιο, μπορεί να χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση κρουσμάτων παρά τους εμβολιασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, τα ατομικά μέτρα προφύλαξης παραμένουν η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας, ενώ όπως προκύπτει και από την ανάρτηση Μόσιαλου, είναι λάθος να θεωρείται το εμβόλιο ως πανάκεια πριν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του. Όπως φυσικά καθίσατέ για ακόμα μια φορά αδιαμφισβήτητη η σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και των φαρμάκων αντιμετώπισης της ασθένειας για όσους ήδη νοσούν.

Ολόκληρη η ανάρτηση Μόσιαλου εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ